2022. március 21.

MANAP hírlevél

Tovább nőtt a megújulók aránya a villamosenergia-termelésben
 
Tavaly decemberben az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 1,39 PJ-lal nőtt és az országos primerenergia-felhasználáson belül a megújuló energiaforrásoké 1,22 PJ-lal emelkedett. A bruttó villamosenergia-termelés 3 006 GWh volt, amely 2,2%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, tavaly decemberi adatokat közlő energiastatisztikai riportjában.
 
Tovább >>
 
Történelmi mérföldkő: szinkronizálták az európai hálózattal Ukrajna villamosenergia-hálózatait

Ukrajna és Moldova villamosenergia-hálózatait sikeresen szinkronizálták a kontinentális európai hálózattal - közölte az energiaügyi uniós biztos szerdán. Kadri Simson hangsúlyozta, a hálózatok szinkronizálása segíteni fogja Ukrajnát abban, hogy stabil villamosenergia-rendszerrel rendelkezzen, biztosítsa a lakások fűtését és a világítást.
 
Tovább >>
 
Napelem és az Otthonfelújítási támogatás

Az Otthonfelújítási támogatás töretlen sikernek bizonyul a lakosság körében, és bár az elmúlt időszakban többször módosult a feltételrendszere, ezzel egyre bővült a felhasználók, illetve a támogatott felújítási, korszerűsítési munkálatok köre is. Ezek közé tartozik a napelem rendszer telepítésének lehetősége is, ami sokak számára aktualizálta a döntés meghozatalát. Vannak azonban még olyan kérdések, amelyek sokak számára fejtörést jelenthetnek, ezeket igyekszünk most tisztázni.
 
Tovább >>

Kiszámolták, mennyit bukna Magyarország egy energiaellátási zavaron - az egyik legtöbbet Európában

A magyar gazdaság az energiafüggősége miatt az egyik legnagyobb vesztese lenne, ha Európában energiaellátási zavarok keletkeznének - írja friss előrejelzésében az OECD. Amennyiben az energiaimportunk 20%-a eltűnne, az a GDP-növekedést közel 2 százalékponttal csökkentené.

Tovább >>
 
Szegeden vizsgálják a kutatók, hogyan hasznosítható újszerű módon a napenergia

Az Európai Kutatási Tanács (ERC – European Research Council) 2 millió eurós, vagyis jelenlegi árfolyamon mintegy 742 millió forintos támogatásával a napenergia újszerű hasznosítását vizsgáló, ötéves kutatási program indul Janáky Csaba vezetésével a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).
 
Tovább >>
 
Egész Európában bukdácsol, de a legjobban Magyarországon gáncsolják a megújulók gyors terjedését

Lehangoló képet rajzol Európáról az első olyan nagyszabású jelentés, amelyben a megújuló energiaforrások elterjedését akadályozó tényezőket vizsgálták meg az uniós tagállamokban. A készítők szerint hiába áll az EU teljes mellszélességgel a megújulók mellett, ha a tagállamok szabályozása számos területen akadályt jelent a gyors terjedés előtt. Magyarország összességében és egyes kulcsterületeken is a legrosszabb helyen áll.
 
Tovább >>