2022. március 07.

MANAP hírlevél

Amíg a háborúra figyeltünk, Paksot szépen csendben lenyomták a napelemparkok
 
Történelmi csúcsot döntött a hazai napelemparkok termelése február 24-én dél körül 1553,8 MW-tal. Az adott időszakban az ország villamosenergia-ellátás 28,52 százalékát a napenergia-termelés hozta, meghaladva az adott időszak 28,12 százalékos nukleáris forrás részarányát is.
 
Tovább >>
 
Hogyan élnek túl az energiastratégiák egy háborút?
 
Amikor elindult G7 Holnap Energia-sorozata, nem hittük, hogy egy hónap múlva azt kell mérlegelni, mi igaz még a megjelent írásokból. Mentségünkre legyen mondva, hogy néhány nappal az orosz invázió előtt is szürreálisnak tűnt, hogy Putyin megindítja a hadseregét Kijev ellen, és felrúg mindent, amit eddig Európa békéjéről, a kölcsönös függéseken és együttműködéseken nyugvó biztonságpolitikai rendjéről gondoltunk.
 
Tovább >>
 
A szabályozó hatóságok munkája segítheti a megújulóenergia-termelést
 
Az energiaszabályozó hatóságok komoly szerepet töltenek be a megújulóenergia-technológiák térnyerésében – derül ki az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének (ERRA) jelentéséből. Az ERRA Megújuló Energia Bizottság munkatervének részéként megjelent tanulmány szerint a szabályozó hatóságok alkalmasak arra, hogy részt vegyenek a megújuló energiák szakpolitikai szabályozásával kapcsolatos feladatok ellátásában.
 
 
Tovább bővülhetnek a környezetbarát villamosenergia-termelő kapacitások
 
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ismét meghirdette a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelést ösztönző METÁR-tendert. A pályázat eredményeként évente 864 GWh-val bővülhet a hazai környezetbarát erőművek által megtermelt villamosenergia-mennyiség, amelynek hálózatba integrálását akkumulátoros tárolók létesítése is segíti – mondta a tenderrel kapcsolatban Horváth Péter János, a hivatal elnöke.
 
 
Európa gázellátása forog kockán az orosz-ukrán háborún: brutális következményre is készülhetünk
 
Az orosz-ukrán konfliktus egyik legérzékenyebb pontja a gázszállítás: Európa és Oroszország kölcsönös energiaellátási függőségben vannak, hiszen a kontinens gázfelhasználásának legnagyobb részét az oroszok biztosítják, míg az orosz gazdaságnak elengedhetetlenek az importból befolyó jövedelmek.
 
Tovább >>