2022. február 28.

MANAP hírlevél

Meddig lesz tél az energiapiacon?
 
Ha elvonatkoztatunk az éppen kitört ukrajnai háborútól, akkor sem véletlen, hogy most – és az utóbbi hetekben-hónapokban – van krízis az európai gázpiacon, és nem mondjuk fél évvel ezelőtt. Télen mindig sokkal több gáz fogy, mint nyáron, és mivel a gázkutak nagyjából egyenletesen termelnek egész évben, télen hiány keletkezik, ami felviszi az árakat. Iparági szakszóval ezt hívják szezonalitásnak.
 
Tovább >>
 
Így lehet védekezni a brutális energiaár-emelkedés ellen: aki meghúzza, nagyot nyerhet
 
Szakértők gyűjtötték össze azokat a trendeket, amelyekre érdemes most figyelni az energiapiacon Európában. Az árak emelkedése ugyanis nemzetközi szinten megállíthatatlannak tűnik, de a hatást több tényező is mérsékelheti. Hosszú távú megoldást a minél hatékonyabb energiafelhasználás jelenthet, beleértve a megújuló források használatát.
 
Tovább >>
 
Legyen első az energiahatékonyság!

Elszabaduló energiaárak, gázkrízis, energiabiztonság, energiapiac és energiamix – csak néhány azok közül a kulcsszavak közül, amelyek jelen véleménycikk-sorozat középpontjában állnak. A témák legtöbbje az energiaellátásról, a termelési oldalról szól, kevés figyelem irányul az energiafogyasztás csökkentésére.
 
Tovább >>
 
Fontos átalakulás az energiapiacon: Megvásárolja az E.On Áramszolgáltatót az MVM csoport

Az MVM Energetika a BÉT oldalán tájékoztatta a piaci szereplőket, hogy a vállalat megvásárolja az E.On Áramszolgáltatót. A tranzakció zárása után az MVM csoport nyújtja a teljes hazai egyetemes szolgáltatást a földgáz- és villamos energia területén valamennyi lakossági ügyfélnek. A tranzakció zárására a szerződésben meghatározott feltételek teljesülését követően kerül sor.
 
Tovább >>
 
Újabb ország veszi le az energiaárak emelkedésének terheit a lakosságról

A 108 millió euró értékű csomag 710 ezer rászoruló háztartást érint: nyugdíjasokat, szociális segélyre szorulókat és nagycsaládoskat. A 150 euró összegű energiautalványt egyszer fizetik ki, négy vagy több gyermekkel rendelkező családok további 50 euró támogatásban részesülnek.
 
Tovább >>