2022. február 21.

MANAP hírlevél

Tavaly a magyar áramtermelés 10 százaléka származott napenergiából
 
2021-ben a hazai bruttó villamosenergia-termelés 35805 GWh volt, ami 2,5%-kal több a 2020-as mennyiséghez képest. A megtermelt villamos energia 63,8%-a karbonsemleges forrásból származott, a teljes bruttó termelésben a napenergia aránya 10,6% volt. Tavaly a belföldi villamosenergia-felhasználás az előző évhez képest 5,3%-kal emelkedett – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021. évi első előzetes adatiból.
 
Tovább >>
 

Csaknem 45 milliárd forintos kifizetésben részesülnek a KÁT és METAR rendszert finanszírozó nagyfogyasztók
 
Az átviteli rendszerirányító adatai szerint a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását finanszírozó, egyetemes szolgáltatásra nem jogosult nagyfogyasztók kilowattóránként 19,05 forint kifizetésben részesülhetnek 2022 januári villamosenergia-vásárlásaik után. Ezzel összességében 44,7 milliárd forint kerül a nagyfogyasztókhoz, akiket az elmúlt időszak energiaár-emelkedései hátrányosan érintettek.

Tovább >>
 
Száz százalékban megújuló energiát használni nem vágyálom, hanem maga az út
 
Manapság számos diskurzusban találkozunk azzal az értelmezési zavarral, hogy a cél és az eszköz fogalmai felcserélődnek, keverednek. A klímavédelem területén, jelen esetben annak energetikai vonatkozásában, rendkívül fontosnak tartom tisztázni, hogy mikor beszélünk vízióról, hosszú távú célokról, és mikor a megvalósításhoz szükséges eszközökről.
 
Tovább >>
 
Piacra kerülhet a napenergiával működő elektromos autó
 
Egy lépéssel közelebb került a gyártáshoz a napenergiával működő elektromos autó, amely gyártója szerint "hónapokig" képes töltés nélkül közlekedni.A Hollandiában tervezett és nemrégiben Olaszországban tesztelt Lightyear One napenergiával működő elektromos jármű 400 km-t tett meg egyetlen feltöltéssel, miközben állandó 130 km/órás sebességgel haladt.
 
Tovább >>
 
Napenergia: óriási fejlesztés indulhat a magyar villamosenergia-rendszerben
 
Több mint 100 milliárd forintos EU-s pályázati támogatással valósulhatnak meg fejlesztések a magyar villamosenergia-rendszerben a napelemes rendszerek integrációjának elősegítésére érdekében.
 
Tovább >>