2022. február 16.

MANAP hírlevél

A magyar napelemek már Paksot is lepipálják
 
Önhatalmúlag 2010-et kiáltanám ki a napenergia magyarországi térhódítása kezdetének, ugyanis ekkor lépte át az egy megawattot (MW) az összesített beépített napelemes kapacitás. Ehhez képest 2020-ban naponta (!) átlagosan ennek a kétszerese állt termelésbe, és ha vidéken látunk egy napelemparkot, akkor az jó eséllyel ennél nagyobb teljesítményű lesz – ma már két hektáron el lehet helyezni egy egy megawattos naperőművet.
 
Tovább >>
 
Napenergia: fontos szabályozás jelenik meg hamarosan
 
2022. május 2-ig megjelenik a közcélú elosztóhálózatra csatlakozni kívánó termelők, így a naperőművek számára szóló, az aktuális szabad kapacitásokról, valamint a csatlakozás műszaki és várható gazdasági feltételeiről szóló részletes tájékoztató. Az új eljáráshoz tartozó részletszabályokat rögzítő végrehajtási rendeletek megjelenését meglehetősen nagy várakozás övezi az iparág részéről, miután gyakorlatilag 1 éve nincs lehetőség csatlakozási igényt benyújtani.
 
Tovább >>
 
Új típusú naperőmű-beruházások jelenhetnek meg Magyarországon
 
Uniós szinten és Magyarországon is egyre élénkebb érdeklődés tapasztalható a cégek részéről a hosszú távú zöldáram-beszerzési megállapodások (PPA-k) iránt, melyekkel a társaságok mérsékelhetik a piaci áramárak emelkedéséből és ingadozásából eredő kockázataiakat. Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a PPA-beruházások megkönnyítéséről, itthon pedig egyeztetést tartottak a témáról az érintettek bevonásával.
 
Tovább >>
 
Nőtt a megújuló forrásból termelt villamos energia novemberben
 
Tavaly novemberben 431 GWh villamos energiát termeltünk megújuló energiából. Ez 22 százalékkal magasabb, mint a megelőző év azonos hónapjában. A megújuló villamos energia 38,6 százalékát adta nap, 38,5 százalékát biomassza, 11,3 százalékát pedig szél. Az összes bruttó hazai villamosenergia-termelés 2854 GWh volt.
 
Tovább >>
 
Túligényelték a napelemes pályázat keretösszegét
 
Túligényelték a nagy lakossági napelemes EU-pályázat első fordulós keretösszegét, azaz több, mint 101 milliárd forintnyi támogatási igény ömlött be a rendszerbe - tudta meg a Portfolio az Innovációs és Technológiai Minisztérium Sajtóosztályától.
 
Tovább >>
 
Napenergiával tölti teherautóit a Scania
 
Svédország déli részén egy hatalmas töltőparkot épít ki a Scania. Az elektromos teherautók töltésére szolgáló létesítmény egy napelemparkból nyeri majd a villamosenergiát. A tervek szerint első körben 22, később akár negyven jármű egyszerre történő töltésére is alkalmas lesz a park.
 
Tovább >>