2022. február 08.

MANAP hírlevél

Az energetika a frontvonala a zöld átállásnak

Azzal kezdem, miről nem kell szólnia ennek a vitának. Alapvetésként fogadjuk el, hogy a jelenleg zajló éghajlatváltozás az emberi tevékenységgel is kapcsolatban van, és egzisztenciális fenyegetést jelent. Ezzel összefüggésben fogadjuk el, hogy az emberiség gazdasági tevékenységének megváltoztatása képes pozitívan befolyásolni ezt a folyamatot.
 
Tovább >>
 
A mekh szakmai műhelyvitát rendezett az aggregátorok piacra lépéséről

2021 végéig a MEKH huszonhat aggregátort vett nyilvántartásba összesen 820 MW kapacitásértékkel - mondta Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke az aggregátorok piacra lépéséhez kapcsolódó szabályozási kérdésekről rendezett műhelyvitán.
 
Tovább >>
 
Nemzetközi piacra léphetnek a magyar származási garanciák

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal február 1-jével csatlakozik az EECS-rendszerhez, ami azt jelenti, hogy a magyar származási garanciák kiléphetnek a nemzetközi piacra is – jelentette be Horváth Péter János, a MEKH elnöke.
 
Tovább >>
 
Egyre több céget terelnek napelemes menekülőútra az egekbe szökő energiaárak

A vállalkozások többsége az áramvásárlási szerződéseik kifutásával szembesül az energiapiaci hullámvasút buktatóival. Az extrém drágulás miatt egyre több cég vált napelemes rendszerre: még úgyis megtérül három-öt éven belül a beruházás, hogy időközben a napelemek ára is felment 50 százalékkal. 

Tovább >>
 
Kacsacsaládként mozgó robotok, épületre szerelhető szélturbinák, hyperloop: az energiakérdés jövőjével találkoztunk Berlinben

Hatalmas az igény a megújuló energiaforrásokra, minden évben gigawattokban mérhető a fejlődés a beépített névleges teljesítmény tekintetében, de még mindig dollármilliárdokat költünk el fosszilis energiahordozókra, és a takarékosság helyett sokszor még mindig az intenzívebb energiatermelésen van a hangsúly.
 
Tovább >>
 
Nincs megállás: tovább drágult a villamos energia

A 2021 utolsó hónapjában is folytatódott a villamos energia árak emelkedése: decemberben a másnapi piacon újabb árcsúcsok dőltek meg.
 
Tovább >>