2022. január 31.

MANAP hírlevél

Napelem-boom Magyarországon: még így is sereghajtók vagyunk a megújuló áramtermelésben
 
Bár a Nemzeti Energiastratégiában lefektetett ütemnél jóval gyorsabban nőtt Magyarországon a naperőművek beépített kapacitása, még ezzel együtt is ott tartottunk, hogy Málta után nálunk volt a legalacsonyabb a megújuló energiaforrások aránya a villamosenergia termelésben 2020ban – derült ki az Eurostat szerdán közzétett adataiból.
 
Tovább >>
 
Decemberben sem állt meg a villamos energia árának növekedése

A 2021 utolsó hónapjában is folytatódott a villamos energia árak emelkedése: decemberben a másnapi piacon (DAM) újabb árcsúcsok dőltek meg. A magyar piacon a villamosenergia-kereslet dinamikusan bővült, a bruttó fogyasztás 5,3%-kal volt magasabb, mint 2020 decemberében, és az adott évben negyedszerre is megdőlt a bruttó negyedórás téli rendszerterhelési rekord – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) decemberi árampiaci jelentéséből.
 
Tovább >>
 
A BME versenyautó-fejlesztési projektjét már régóta ismerem. De hogy napelemes versenyhajója is van az egyetemnek, arról csak most hallottam.

Gyönyörű, klinkertéglás, víztornyos-kéményes klasszikus ipari épületegyüttes a Műegyetem rakparttól kicsit feljebb: ez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem L épülete. Kísérőm, Batta Barnabás, a BME szolárhajó-építő csapatának gépészeti vezetője kinyit egy kulcsra zárt vasajtót, átsétálunk egy hatalmas villanymotorokkal, munkapadokkal, mérő- és anyagmegmunkáló berendezésekkel teli termen, félrehúzgálunk pár elemet egy gipszkarton-paravánból egy másik csarnok sarkában és íme, ott fekszik előttünk Lana.
 
Tovább >>
 
Eurobarométer: az európaiak a klímaváltozást tekintik a legnagyobb kihívásnak
 
Az európaiak szerint az Európai Unió előtt álló legnagyobb kihívások között az éghajlatváltozás (49 százalék), a társadalmi egyenlőtlenségek (36 százalék), a munkanélküliség (32 százalék) és a migrációs nyomás (31 százalék) szerepel – derült ki az Európai Parlament és az Európai Bizottság közös, Európa jövőjéről szóló Eurobarométer-felméréséből.
 
Tovább >>