2022. január 24.

MANAP hírlevél

A naperőművek kezében a jövőnk, és most nagyon fontos probléma oldódik meg

A megújuló energiaforrásból előállított villamos energia hazai támogatási szabályainak változásával mérséklődhet az időjárásfüggő termelők, így a naperőművek által a villamosenergia-rendszerben okozott kiegyenlítetlenségi probléma. Azáltal, hogy mindinkább piaci eszközökkel, maguk az érintett piaci szereplők tudják kezelni termelésük tervezettől való eltérését, lehetővé válik a piac pontosabb és hatékonyabb működése, egyúttal a rendszer stabilitásának növekedése is.
 
Tovább >>
 
A hazai származási garanciák európai piacra kerülését segítik az új jogszabályok
 
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) javaslatai alapján több jogszabály is módosult az év elején a származási garanciákkal és az úgynevezett energiamix-közzététellel kapcsolatosan. Az uniós jogszabályi előírások hazai implementációjának egyik célja, hogy a magyar származási garanciák a nemzetközi piacon is elérhetők legyenek.
 
Tovább >>
 
A 2021. November 22-én kiírt metár pályázat nagy kategóriájába sorolt, hiánypótlásra szoruló pályázatokra vonatkozó eredményhirdetés
 
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) a megújuló energiaforrásból származó villamos energia termelési támogatás korlátairól és a prémium típusú támogatásra irányuló pályázati eljárásról szóló 62/2016. (XII. 28.) NFM rendelet (a továbbiakban: NFMR), valamint a Kiírási dokumentáció X.4. pontja alapján ezúton teszi közzé a 2021. november 22. napján meghirdetett pályázati eljárás 2021. december 22-ei részleges eredményhirdetése által nem érintett pályázatainak eredményét.
 
Tovább >>
 
Jól állnak a megújulók az Európai Gazdasági Térségben
 
Európa 2050-re tűzte ki a karbonsemlegességet, vagyis azt az állapotot, amikor nem növeli ténylegesen a légkör szén-dioxid-tartalmát. A mostani energiaválság még mutatja, mennyire függünk a fosszilis energiától, közben azonban a friss statisztikák szerint jól halad a megújulók térnyerése.
 
Tovább >>
 
Egyszerre teljesültek és nem teljesültek Magyarország céljai
 
A 2009/28/EK irányelvben rögzített, 2020-ra vonatkozó kötelező érvényű 13 százalékos megújuló energia részarányt sikerült elérnie Magyarországnak, de a 2010 decemberében elfogadott Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben a kormány által önkéntesen 14,65 százalékra növelt célt nem.
 
Tovább >>
 
Csúcsok dőltek tavaly az áramfogyasztásban
 
Megdőlt a bruttó rendszerterhelés, valamint az éves bruttó áramfogyasztás csúcsa tavaly, és a napenergia-termelés is meghaladta a korábbi rekordokat - derül ki a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. honlapján közzétett összefoglalóból.
 
Tovább >>
 
Nagyobb hatásfokkal működnek a napelemek, ha vízre tesszük őket
 
Több százezer hektárnyi vízfelület. Ekkora terület fekszik ma Magyarországon parlagon – legalábbis a napenergia szempontjából. Pedig az öntözésére összegyűjtött esővíz, sőt, akár a szennyvíztározók vízfelülete is energiaforrássá válhat, ha lebegő napelem szigeteket telepítünk rájuk.
 
Tovább >>