2022. január 17.

MANAP hírlevél

Frissültek a MEKH a KÁT és METÁR tájékoztatói, illetve egyes kapcsolódó jogszabályok
 
A klímavédelem, a felhasznált energiaforrások diverzifikálása, az energiahatékonyság növelése, az energiaimport-függőség csökkentése, valamint a helyi gazdaságfejlesztési hatások (pl.: munkahelyteremtés, vidékfejlesztés) kiaknázása érdekében hazánk támogatja a megújuló energiaforrások, illetve a hulladék mint energiaforrás felhasználását.
 
Tovább >>
 
Megújuló támogatási rendszer (metár)

METÁR támogatásban – a barna prémiumot és a háztartási méretű kiserőműveket kivéve – olyan megújuló villamosenergia-termelés részesülhet, amely új beruházáshoz kapcsolódik és a beruházás kivitelezése a támogatás igénylésekor még nem kezdődött meg. A vegyes tüzelésű, illetve hulladékot égető erőművek a megújuló energiaforrásnak minősülő részre kaphatnak csak támogatást (tüzelőhő arányosan).
 
Tovább >>
 
Elszálló energiaárak: ötöt már eltömített a kormány a lehetséges begyűrűzési csatornák közül
 
A magyar gazdaságba számos csatornán keresztül gyűrűznek be az elszálló gáz-, áram- és üzemanyagárak. Ezek közül ötöt már eltömített a kormány az infláció leszorítása, illetve a működés-fogyasztás megvédése érdekében, de sok olyan csatorna maradt még, amelyeken keresztül hat a drágulás, illetve rontja a finanszírozási és beruházási teljesítőképességet.
 
Tovább >>
 
Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba

Mark Carney-nak teljesen igaza van abban, hogy a teljes gazdaságot „át kell huzalozni” ahhoz, hogy 100 trillió dollárt teremthessünk elő a klímaváltozás ellen vívott háború megnyeréséhez. (FT, 2021. október 30.)
 
Tovább >>