2022. január 09.

MANAP hírlevél

2022 legnagyobb kockázatai
 
Megugró infláció, áruhiány, elhúzódó energiaválság, gyorsabb jegybanki szigorítás, geopolitikai feszültségek és koronavírus. Néhány a fontosabb kockázatok közül, melyek nagymértékben befolyásolják a gazdasági és a tőkepiaci kilátásokat.
 
Tovább >>
 
A megújuló energiafelhasználás részaránya elérte a célként kitűzött 13 százalékot
 
Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2020-as éves energiastatisztikai riportja, amely a hazai energiatermelésre, -ellátásra és felhasználásra vonatkozó éves adatokat mutatja be. 2020-ban a megújuló energiaforrásokból előállított energia felhasználásának részaránya a bruttó végső energiafogyasztásban 13,9 százalékra emelkedett, így Magyarország teljesítette a megújuló energiaforrásból előállított energia támogatásáról szóló 2009/28/EK irányelv alapján 2020-ra kitűzött célt.
 
Tovább >>
 
Így futnak sokan lyukra a napelemes adókedvezménnyel
 
A társasági adó rendszere 2017-től az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezményével bővült – emlékeztetett az Írisz Office. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) most közzétette az ezen kedvezménnyel kapcsolatos ellenőrzések tapasztalatait, ezzel is segítve az adózókat a helyes jogalkalmazásban.
 
Tovább >>
 
Klímaváltozás: 120 év alatt a fagyos napok harmada eltűnt Magyarországon
 
A Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően című oldalon közzétett, pénteken megjelent cikkben Szabó Péter, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója és Pongrácz Rita meteorológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem meteorológiai tanszékének munkatársa kiemelte: a 20. század elején még 120 nap körül alakult Magyarországon a fagyos napok száma, amikor a napi minimumhőmérséklet 0 Celsius-fok alá csökkent. Ez a globális felmelegedés hatására napjainkra 80 nap alá csökkent, leginkább az Északi-középhegységben.
 
Tovább >>