2021. december 06.

MANAP hírlevél

Ma indul a legújabb napelem-pályázat: mutatjuk, mire kell figyelni

Egyszerűsödött a jelentkezés a hamarosan megnyíló óriási napelemes pályázatra - közölte Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. Az eddigi legnagyobb léptékű, kétszázmilliárd forint keretösszegű lakossági napelemes pályázat kiírásában olyan kisebb módosításokat hajtott végre a tárca, amelyek egyértelműsítik a feltételeket, illetve egyszerűbbé teszik az adminisztrációt, és a felhívás szövege is gördülékenyebbé vált.
 
Tovább >>
 
A magyar villamosenergia-rendszer 2020. Évi adatai

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) ZRt. közös kiadványa többek között bemutatja a hazai villamosenergia-piac működési modelljét, összegzi a legfontosabb országos energiafelhasználási adatokat és kitér a hazai erőművek termelési adatinak bemutatására.
 
Tovább >>
 
Vigyázz! – Megint belenyúltak a napelemes pályázat szabályaiba

Néhány nappal a lakossági napelemes pályázat december 6-i megnyitása előtt megint belenyúltak a kiírók a pályázat szabályrendszerébe, ami számos helyen csak kisebb fogalmazási módosításokat, pontosításokat tartalmaz, néhány helyen viszont egészen fontos változtatásokat is. Ilyen például az, hogy a jövedelemkorlát számításánál az összes típusú nyugdíjellátást kötelező figyelembe venni, a hétvégi házaknál/nyaralóknál pedig hatósági igazolást kell beszerezni az ingatlan állandó lakhatási célú használatáról.
 
Tovább >>
 
Áttörés a háztáji napelemes akkumulátoroknál, Európa nagyot húzhat

Európában 2020-ban és 2021-ben is átlépte a beépített lakossági akkumulátortároló-berendezések kumulatív kapacitása a 3GWh-t. A SolarPower Europe szerint az emelkedő pálya folytatódik és felgyorsul, a gazdasági és nem gazdasági tényezők kombinációja pedig öt év alatt 400 százalékos növekedést eredményezhet. Átütő siker lehet ez a zöldenergiás átmenetben.
 
Tovább >>
 
A rekordév sem elég, ha ki akarjuk váltani az olajat és a szenet

Sosem helyeztek még üzembe ilyen mennyiségű megújuló energiákra alapuló áramtermelő kapacitást, mint idén. Duplázni kéne azonban az ütemet, ahhoz, hogy 2050-re elérhető legyen a karbonsemlegesség világszinten.
 
Tovább >>