2021. november 29.

MANAP hírlevél

Eredményessé nyilvánította a mekh a tavaszi metár tendert
 
A METÁR pályázatok vizsgálatára létrehozott Értékelő Bizottság 2021. november 16-ai záró ülésén elfogadta a 2021. április 30-án kiírt METÁR pályázat összefoglaló értékelését. A dokumentum alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a tavasszal meghirdetett pályázati eljárást mindkét pályázati kategóriában eredményesnek nyilvánította.
 
Tovább >>
 
Hogy lesz így a hidrogén a jövő energiahordozója? Túl sok a nyitott kérdés
 
Az Európai Bizottság 2021 júliusában fogadta be a „Fit for 55” javaslatcsomagot, hogy az unión belüli üvegházhatású gáz kibocsátás 2030-ig legalább 55 százalékos csökkenjen az 1990-es szinthez képest. Ehhez a Bizottság szerint szükséges a hidrogén energiahordozóként való, szélesebb körű alkalmazása, amit a magyarországi Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve az Európai Bizottság által közzétett hidrogénstratégiák is támogatnak.
 
Tovább >>
 
Kiemelkedő mérföldkőhöz közelít a magyar napenergia szektor

Tovább bővült a nagyméretű naperőművek magyarországi állománya, így összesített beépített teljesítőképességük már megközelíti az 1800 MW-ot, ha pedig a háztartási méretű naperőműveket is ide vesszük, már 2800 MW körül jár a hazai fotovoltaikus kapacitás. Bár az év második felében lassulhatott a növekedés, legkésőbb 2022-ben átléphetjük a 3000 MW-os határt, teljesítve az energiastratégiában 2030-ra kijelölt célhoz vezető út felét.
 
Tovább >>
 
Zöld toplistán Magyarország

Magyarország idén bekerült a megújuló energia befektetések szempontjából legvonzóbb 40 ország közé. Az EY globális rangsorán elért hazai eredményhez nagyban hozzájárult a napelemes rendszerek állami támogatása. A nemzetközi tanácsadó cég tanulmánya szerint a hálózatok fejlesztése mellett a szénalapú energiatermelés kiváltása is elengedhetetlen a karbonkibocsátás csökkentéséhez és az uniós célok eléréséhez.
 
Tovább >>
 
Küszöbön a rezsikatasztrófa Magyarországon is: 2022 első negyedéve brutális lesz

Drasztikus energiaár-robbanás volt Európában, a villamos energia ára két és félszeresére, a földgáz ára közel négyszeresére nőtt. Főleg az energiaintenzív vállalatoknál, amelyeknél a termelési költségben akár 20-40 százalékosan jelentkezik a villamos energia ára, nagyon komoly gondok fognak fellépni, elsősorban a jövő év elejétől.

Tovább >>
 
Bemutatkozott az új német kormány: minimálbér, lakhatás és megújuló energia a fókuszban

Az emberi jogok által vezérelt külpolitikára törekednek a közös kormányzásra készülő német pártok - derül ki a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) koalíciós szerződéséből, amelynek dokumentumát szerdán mutatták be Berlinben. Közel két hónapig tartó egyeztetések után született meg a megállapodás a hárompárti koalíciós kormányról Németországban.
 
Tovább >>