2021. november 21.

MANAP hírlevél

Nagyot nőtt a megújuló energiaforrásokból termelt villamos energia mennyisége

A nyár utolsó hónapjában a hazai villamosenergia-termelés csaknem negyedét adták megújuló energiaforrások. Az országos primer energiatermelés 2021 augusztusában 31,59 PJ volt, amely 1,4 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).
 
Tovább >>
 
Pénzügyi spekuláció lökte az egekbe az árakat az árampiacon
 
A szürkére sikeredett zöldenergia-forradalomról és az ezzel járó árrobbanásról már többször volt szó a Névértéken. A „mit lehetett volna jobban csinálni?” témában újat már nem tudok mondani: a nálam felkészültebbek már mindent megírtak.
 
Tovább >>
 
Szeptemberben csúcsot döntött a villamos energia ára

Szeptemberben a villamos energia másnapi piac árai historikus magasságokba emelkedtek – olvasható a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi villamos energia piacmonitoring riportjában.

Tovább >>
 
Új napenergia-beruházásokat hívhat életre Magyarországon az áramárak megugrása

A piaci áramárak megugrása, valamint a klímavédelmi szempontok erősödése miatt hamarosan Magyarországon is megjelenhetnek a hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások (power purchase agreement, PPA). A fejlettebb piacokon is csak pár éve létező konstrukció egyszerre segítheti elő a cégek karbonlábnyomának és áramvásárlással kapcsolatos kockázatainak csökkentését. Hazai terjedését ugyan több tényező is gátolja, de a piac már készül a bevezetésére.

Tovább >>
 
Palkovics László: A szabályozott árak és az ellátás biztonsága összebékíthetők a tisztább energiafelhasználással

"Magyarország az Európai Unióban az elsők között rögzítette törvényi szinten is, hogy 2050-re klímasemleges országgá válik. A tiszta technológiákra való átállást a nukleáris és megújuló kapacitások bővítése, a közlekedés zöldítése együttesen szolgálják" - emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a német csúcsvállalatok vezetőivel folytatott rendszeres egyeztetéseinek újabb fordulóján 2021. november 18-án, Budapesten.
 
Tovább >>
 
Magyarországot is elérte az energiaválság: bedőlt az első áramszolgáltató cég

Felfüggeszti ügyfelei ellátását a JAS Budapest Zrt. áramszolgáltató, a vállalat egyik legnagyobb ügyfele a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. A MEKH nyilvános felhívást tett közzé az ügyfelek átvételére, várhatóan az MVM lesz a befutó.
 
Tovább >>
 
Zöldebb jövőért dolgozik együtt a három legnagyobb magyar megújuló energia szövetség

A MANAP Iparági Egyesület (MANAP), a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) és a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) elnöksége arról döntött, hogy a jövőben közösen küzdenek a megújuló energia magyarországi terjedéséért és közösen képviselik az iparági érdekeit a kormányzattal, jogalkotóval és más szervezetekkel folytatott tárgyalásokon és egyeztetéseken.
 
Tovább >>