2021. november 16.

MANAP hírlevél

Nagyot nőtt a megújuló energiaforrásokból termelt villamos energia mennyisége
 
A nyár utolsó hónapjában a hazai villamosenergia-termelés csaknem negyedét adták megújuló energiaforrások. Az országos primer energiatermelés 2021 augusztusában 31,59 PJ volt, amely 1,4 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).
 
Tovább >>
 
A klímaváltozás a szabályozói oldaltól is nagyobb szerepvállalást követel

A klímaváltozás a szabályozó hatóságoktól is nagyobb szerepvállalást követel – mondta Ságvári Pál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Egyesült Királyság nagykövetsége által rendezett Biztonságpolitika és klímabiztonság című konferencián.

Tovább >>

Megjelent egy 20 milliárdos EU-pályázat távhőszolgáltatók megújuló energiás projektjeire

Megjelent a hivatalos kormányzati pályázati oldalon a „Távhőszolgáltatók megújuló alapú helyi hőigény fejlesztéseinek kielégítése” című (KEHOP-5.3.4 kódszámú) felhívás, amelynek tervezett keretösszege 19,6 milliárd forint, az uniós támogatási rész a Kohéziós Alapból jön és várhatóan három projektet támogatnak majd.

Tovább >>
 
Napelem rendszer kisokos 2021: hasznos tudnivalók a napelemek előnyeiről és hátrányairól, illetve a lakossági napelem pályázatról

Mutatjuk, mit kell tudni a lakossági napelem pályázatról, milyen előnye van a napelemnek, hogyan működnek, és persze azt is, milyen hátránya van a napelemnek.
 
Tovább >>
 
Többen kivezetnék a szenet, de lehet, hogy ez nem elég

Több mint negyven ország vállalta az ENSZ klímakonferenciáján, hogy leáll a szénalapú energiatermeléssel. A hangzatos vállalásokat beárnyékolja, hogy az egyezmény nem kötelezi az országokat semmire.
 
Tovább >>
 
Akkumulátoros tárolással lesz megbízható a zöld energiaellátás

Napelemekkel előállított energiatöbbletüket a fogyasztók ma még a legtöbb országban nem termelhetik vissza az áramellátó hálózatba, helyben telepített akkumulátoros tárolókkal azonban már most is csökkenthetik szénlábnyomukat. Létrejöttek az első energiaközösségek is, amelyekben a fogyasztók egymást segítik a megújuló forrásból származó villamos áram kiterjedtebb használatában.
 
Tovább >>