2021. november 02.

MANAP hírlevél

Mindent elérő nyersanyagdrágulást hozott az energiaválság
 
A nem nemesfémek árai az erősödő energiaválság közepette gyorsan emelkednek, és a felerősödött inflációs félelmek miatt a befektetők is felvásárlásokba kezdtek az árupiacokon. Különösen a réz esetében tapasztalható a lendületes drágulás. Eközben az erősebb renminbi fokozhatja a Kínából származó nyersanyagok iránti szélesebb körű keresleti várakozásokat.
 
Tovább >>
 
Költség alapú árazás bevezetésével csökkenti a mekh a piaci erőfölényt a szabályozási energiapiacon

Jelentős piaci erő eljárás keretében vizsgálta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a szabályozási energiapiacon tavasszal bekövetkezett áremelkedést. A hivatal 2021. október 21-én lezárta vizsgálatát és megállapította, hogy a kiegyenlítő szabályozási piac részpiacai nagyon koncentráltak, a szereplők olyan nagy piaci részesedéssel bírnak, amely lehetőséget ad erőfölényes árazásra. A MEKH ennek megakadályozására úgynevezett iparági határköltség alapú árképzést írt elő a piac egészére vonatkozóan.
 
Tovább >>
 
Mutatjuk, kiknek lesz elérhető a napelempályázat 100 százalékos támogatása

Hamarosan, december 6-tól indul a legújabb napelemes pályázat, amiben 2,9 millió forinttól 11,3 millió forintig terjedően lehet 100 százalékos támogatást nyerni. A támogatást lakossági ingatlanok energiahatékony korszerűsítésére lehet felhasználni. A pályázatokat régiónként eltérő ütemben lehet majd benyújthatani.
 
Tovább >>
 
A NASA is meglátta a fantáziát a napelemes repülőben, ami bárhol szórja a 4G-s mobilnetet

Egy japán cég olyan, nagyméretű drónt fejlesztett, ami a szokásosnál is hosszabb ideig képes repülni, anélkül, hogy leszállna. Persze nem elsősorban ezért készült: bázisállomásként működik.
 
Tovább >>
 
Évi 30 ezer forintból is kijöhet a rezsi és a tankolás, ha okosan használjuk az energiát

Az energiahatékonyság és a fenntarthatóság az utóbbi években észrevétlenül, de kiirthatatlanul beszivárogtak a közbeszédbe; legalább olyan gyakran használt kifejezésekké váltak, mint a szelfi vagy a tejeskávé.
 
Tovább >>