2021. október 18.

MANAP hírlevél

38 százalékkal nőtt a megújuló forrásból termelt villamos energia mennyisége
 
Budapest, 2021. október 12. - A hazai bruttó villamosenergia-termelés 3148 GWh volt idén júliusban, ez öt százalékkal magasabb az előző évinél. A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 38 százalékkal volt magasabb. A hazai energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó legfrissebb adatok elérhetők a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) most megjelent júliusi energiastatisztikai riportjában.
 
Tovább >>
 
Kínában már ugyanannyiba kerül a napelemmel és a szénerőművel megtermelt áram
 
A fotovoltaikus (napelemes) rendszerek elterjedése egyre olcsóbbá teszi a technológiát – pontosabban már most is megfizethető lehetőségnek számít a világ nagy részén. Amíg a megtermelt energia a hálózati energiaigény egy kis részét biztosíthatja, nincs akadálya annak, hogy újabb rendszereket kapcsoljanak be a hálózatba.
 
Tovább >>

Kiszivárgott: jócskán belenyúl a német állam az áramdíjba az elszálló árak miatt
 
Jelentősen, 43%-kal 6,5 eurócentről mintegy 3,7 eurócentre levágja a német állam azt a fogyasztók által fizetendő tételt, amit a megújuló energiás megoldások elterjedésének támogatására épített be az áramdíjba – tudta meg a Reuters a pénteken bejelentendő kormányzati döntés lényegét. A lakosság csak keveset fog megérezni a kormányzati döntésből, a fogyasztók felé levágott díjat pedig az állam „saját zsebből” pótolja.

Tovább >>
 
Ha elég szigorúak lennének, jövőre már halálra ítélnék a kőolajat
 
Meg kellene háromszorozni a megújuló energiákba irányuló beruházások összegét ahhoz, hogy tarthatók legyenek a klímacélok - írja új jelentésében a Nemzetközi Energetikai Ügynökség. Most már a legkonzervatívabb forgatókönyvük is az olaj iránti kereslet tetőzésével számol. Szigorú kibocsátási célok mellett jövőre már nem kéne új olajmezőt nyitni.
 
Tovább >>
 
A háztetők felének napelemborítása fedezné az emberiség energiaigényét
 
Egy nemzetközi tudóscsoport kiszámolta, mekkora felületet kellene napelempanelekkel befedni ahhoz, hogy az emberiség energiaigényének megfelelő áramot termeljenek. A Nature Communications-ben közölt tanulmány szerzői a világ háztetőiben rejlő energiatermelő potenciált akarták számszerűsíteni, és arra jutottak: ezek felét kellene napelempanelekkel ellátni ahhoz, hogy az emberiség teljes energiaigényével egyenlő áramot termeljünk napfényből.
 
Tovább >>