2021. október 11.

MANAP hírlevél

Tökéletes vihar tombol az energiapiacon: hiába a rezsiillúzió, itthon is nagy a baj a gazdaságban

Naponta halljuk, hogy az áram és a gáz ára brutálisan megemelkedett. A magas áraknak vannak globális, illetve regionális okai is, de azért ez alapvetően inkább egy lufi. A magyar lakosság közben a piaci ár harmadáért, negyedéért fűti a lakásait (és sajnos a medencéit is). Hogyan kezeljük, ha nő a feszültség a kormány által nagy vívmánynak tartott rezsicsökkentés és a rögvalóság között?
 
Tovább >>
 
Napelemet, de milyet?

Lassan nyolc éve, hogy arról döntött a kormány, 2020. december 31-ét követően csak közel nulla energiaigényű épület kaphat használatbavételi engedélyt. Tavaly év végén azonban váratlanul fél évvel meghosszabbították a határidőt, idén márciusban pedig újabb egy évet adtak az építtetőknek, hogy felkészüljenek a tervezett változtatásokra. Vagyis jelen állás szerint 2022 júliusától már valóban csak a közel nulla energiaigényű, vagy annál jobb minősítésű épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt.
 
Tovább >>
 
Nagyobb uniós beleszóláshoz vezethet az energiaár-robbanás

„EU-megoldást” szorgalmaz több tagállam az energiaárak egekbe szökésére válaszul, amivel esetleg újabb területen mélyülhet az uniós integráció. Mások szerint viszont az ársokk éppen, hogy egyes uniós politikákat – mindenekelőtt a „zöld megállapodás” végrehajtását – lehetetleníthet el, rombolva az EU imázsát is.
 
Tovább >>
 
Áder János: kevesebb mint 30 évünk van arra, hogy átálljunk a körforgásos gazdaságra

Sok a tennivaló és kevés az idő a klímaváltozás, a vízválság és más fenntarthatósági problémák ügyében - erről beszélt Áder János köztársasági elnök a Budapest Klímacsúcshoz intézett videóüzenetében csütörtökön.
 
Tovább >>
 
Még el sem indult, máris óriási csúszásba kerül az ingyenes napelemes pályázat

Ötödször sem indult el az új napelemes támogatási rendszerhez szükséges kivitelezői regisztráció. Az ismételt halasztás és időpontmódosítás után most október 18-ra ígérik a rendszer indítását.
 
Tovább >>