2021. szeptember 12.

MANAP hírlevél

Jelentősen megnőtt tavaly a naperőművek termelése
 
A hazai villamosenergia-termelés 2,3%-kal bővült 2020-ban és folytatódott a megújuló technológiák térnyerése: 2020 végén már több mint 1400 MW kereskedelmi célú naperőmű és 700 MW-ot meghaladó háztartási méretű kiserőművi kapacitás járult hozzá a termeléshez – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2020-as évet összegző villamos energia piacmonitoring riportjából.
 
Tovább >>
 
Aki uralni tudja az energiatárolást, az uralni fogja az energetikai szektort

Az energiatároló az új napelem, a hidrogéné a jövő, a szélenergiát pedig csak a kormányzati hozzáállás hátráltatja - néhány állítás, melyben az energetikai szektorban érdekelt szakemberek jórészt egyetértettek a Portfolio Sustainable World 2021 konferenciájának energetikai panelbeszélgetésén. A diskurzus során a beszélgetőpartnerek érintették még az elszálló nyersanyagárak jelentette kihívásokat és a kiegyenlítő energia drágulásának problémáit is.
 
Tovább >>
 
Cél a dekarbonizáció, de mit tehet az energiaipar?

Mára globális egység alakult ki a karbonsemlegesség elérésére, amely drasztikus intézkedéseket követel meg. Az energiaiparban a kihívásokkal párhuzamosan rengeteg üzleti lehetőség is megjelenik a befektetői horizonton már rövid távon is. Az energiaiparban mindent át kell alakítani, erre pedig elképesztő mennyiségű pénz, befektetés szükséges.

Tovább >>
 
Nem fognak ráfizetni az áramszolgáltató-váltásra a napelemesek
 
Szeptember elsejétől az MVM Next átvette az Elmű–ÉMÁSZ ügyfeleit, és úgy tűnt, az áramszolgáltató-váltás több tízezer napelemesnek okozhat gondot. A háztartási méretű kiserőművesek (HMKE) nemcsak vételeznek áramot a hálózatról, hanem be is töltenek a rendszerbe, a szolgáltatóváltás az ő esetükben ezért okozott zavart.
 
Tovább >>
 
Izlandon beindították a világ legnagyobb szén-dioxid-semlegesítő üzemét

A légkör szén-dioxid-koncentrációjának csökkentése kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni küzdelemben, amiben a legújabb jelentések szerint egyelőre vesztésre állunk. A svájci Climeworks által épített Orca ugyan nem fogja egy csapásra megoldani ezt a problémát, de a technológiának hosszú távon egyre fontosabb szerep juthat a klímacélok elérésében.

Tovább >>