2021. augusztus 31.

MANAP hírlevél

Megvan az egymillió kilométeres Merci, amivel még taxiznak a Közel-Keleten? Ugyanez lesz a napelemekkel
 
Ahogy a fejlett világban a házi és ipari méretű napelemes rendszerek széles körben elterjednek, egyre többet kell azzal is foglalkoznunk, hogy mi lesz a sorsuk az életciklusuk végén. Egy napelem alsó hangon is legalább 25-30 évig jól használható, ha közben nem történik vele különösebb probléma, de vannak már ennél hosszabb ideje használatban lévő panelek is szép számmal.

Tovább >>
 
Kész a napelemek újrahasznosítására alkalmas technológia

A kutatók egy olyan környezetkímélő technikát fejlesztettek ki, amellyel a kiselejtezett nappaneleket újrahasznosítva nagy teljesítményű új napelemeket hozhatnak létre. Ez a technika néhány évtized múlva kulcsfontosságú lesz, amikor a jelenleg használt napelemeket körülbelül 20 éves élettartamuk után kidobják - számol be az eredményekről a dél-koreai Aju Business Daily.
 
Tovább >>
 
Laboron kívül, közönséges napelemmel kombinálva működött a mesterséges fotoszintézis egy új katalizátornak köszönhetően

Ennek megfelelően a mesterséges fotoszintézist, tehát azt, hogy a növények ezen jellegzetes folyamatát leutánozzuk, és ha lehet még hatékonyabbá is tegyük, már a hetvenes évek óta kutatják. 
 
Tovább >>
 
Brutálisan emelkedett az energia ára, a megújulók nem bírták a lépést
Globálisan is nagyon megnőtt az igény a földgáz és az áram iránt. A nagy kereslet megdöbbentő mértékű áremelkedéshez vezetett. Ráadásul hiába nőnek szépen például a hazai naperőművi kapacitások, a nyár az európai fosszilis áramtermelés berobbanásáról szólt eddig.

Tovább >>
 
Rengeteg embert aggaszt itthon is a klímaváltozás

A magyarok életében erőteljesen jelen van a klímaváltozás okán érzett szorongás és egyéni szinten törekednek a klímalábnyomuk csökkentésére is – derült ki a SIÓ-Eckes kutatásából. A reprezentatív felmérés továbbá arra is rámutatott, hogy az emberek nagyrésze akár többet is hajlandó költeni az ökobarát csomagolásra és nyolcvan százalékuk előnyben részesíti a klímasemlegesen működő cégek termékeit, szolgáltatásait.

Tovább >>
 
Az RWE megkongatta a vészharangot

A Mátrai Erőmű és az Elmű-Émász korábbi tulajdonosa szerint olyan szűk lett a mozgástér a német energiaátmenetben (Energiewende), hogy ha tovább erőltetik az atomerőművek és széntüzelésű áramtermelő erőművek leállításával kapcsolatos céldátumok betartását, hamarosan hétköznapivá válhatnak az országban az áramszünetek.
 
Tovább >>
 
Kína hidrogénóriássá válna
 
Kínában egy olyan, hatalmas hidrogéngyárat akarnak építeni, amely a később energiahordozóként felhasználó gázt eleve zölden, azaz nap- és szélenergiával állítaná elő. A helyszín az ország belső-mongóliai része, a klaszter üzemei Ordosz és Paotou (angol átírással (Baotou) városok, a bevetendő szél-, illetve napenergia-kapacitás 1,85 gigawatt, illetve 370 megawatt, amellyel évi mintegy 66,9 ezer tonna hidrogént állítanának elő.
 
Tovább >>