2021. augusztus 23.

MANAP hírlevél

Soha nem fogyasztottak még annyi áramot a magyarok, mint idén - Sorra dőlnek a rekordok
 
Júliusban ismét rekord mennyiségű villamos energiát használt fel Magyarország, nagyrészt a zsinórban támadó hőhullámok, illetve a légkondicionálók által generált extra igény miatt. 2021-ben eddig csak januárban és májusban nem dőlt meg a havi rekord, az év első hét hónapjában pedig korábban soha nem fogyott még annyi áram, mint idén.
 
Tovább >>
 
Történelmi fordulat játszódott le a magyar áramszektorban

2021 első fél évében először a hazai nap- és szélerőművek már több villamos energiát állítottak elő, mint a szenes (lignit) blokkok, miután a napenergia-termelés csaknem megkétszereződött két év alatt. Ha pedig csak a nyári hónapokat nézzük, a napenergia-termelés növekedése nálunk volt a legnagyobb az egész EU-ban.
 
Tovább >>
 
Már az atomot is lenyomták a megújulók

A megújulók terjedése az energiatermelésben olyan ütemű, hogy ma már több áramot biztosítanak, mint az atomerőművek. A jövőben azonban lehetnek még szép napjai az atomenergiának is.
 
Tovább >>
 
Felrobbantak az európai gázárak, a tél kritikus lehet
 
Az európai nagykereskedelmi gázár rekordot rekordra halmoz az elmúlt hetekben. A drágulás a tavalyi második negyedév óta szinte töretlen volt, de az utóbbi hetekben ez a folyamat felgyorsult. A koronavírus-járvány lecsengésével szinte az összes nyersanyag és energiahordozó ára látványosan nő, de a földgáz szárnyalása még ebből az erős mezőnyből is kiemelkedik.
 
Tovább >>
 
Mi az a kétoldalas napelem, és miért lehet népszerűbb, mint a hagyományos?

Ha a napelemekre gondolunk, általában a hagyományos napelemrendszerek jutnak az eszünkbe, pedig többféle közül is választhatunk – itt van mindjárt a kétoldalas változat, ami szakértők szerint akár a hagyományos rendszereket is lekörözheti.
 
Tovább >>
 
Rossz hírt kaptak a napelemes ügyfelek az ELMŰ–MVM szolgáltatóváltás kapcsán

Szeptember 1-jétől a Magyar Villamos Művek (MVM) veszi át az ELMŰ-ÉMÁSZ fogyasztóit. A végelszámolás határideje a napelemes ügyfelek egy részénél kellemetlen meglepetést tartogat, hisz beleesik a legmagasabb termelési időszakba, így azok, akik a tavaszi időszakban kötötték a szerződésüket, búcsút mondhatnak a kedvező szaldós elszámolásnak és több tízezer forintnak - írja az Index.hu.
 
Tovább >>