2021. augusztus 02.

MANAP hírlevél

39 éve működik Európa legrégebbi napelemes rendszere
 
Egy 10 kW-os fotovoltaikus kiserőmű 1982 óta táplál áramot a svájci hálózatba, egy kutatócsoport pedig megvizsgálta a rendszer működésének első 35 évét, és az eredményeket a Progress in Photovoltaics című tudományos folyóiratban publikálta.
 
 
Iparági konzultáció a magyar villamosenergia-ellátási kockázati készültségi tervről
 
A MEKH iparági konzultációra bocsátja a magyar villamosenergia-ellátási kockázati készültségi terv tervezetét. A kockázati készültségi terv célja, hogy leírja egy esetleges villamosenergia krízishelyzet bekövetkezése esetén végrehajtandó megelőzési, felkészülési és kezelési eljárásokat.
A Hivatal elektronikus úton várja az iparági szereplők, iparági szervezetek észrevételeit, javaslatait 2021. augusztus 26-ig.
 
 
Kétszer olyan drága villamos energiát előállítani fosszilis gáz- és szénerőművekkel, mint az új szél- és naperőművekkel az unióban

Bár 2021 első felében az Európai Unió elektromos áramszüksége teljesen visszaállt a pandémia előtti szintre, az energiaszektor CO2-kibocsátásai 12%-kal csökkentek az azt megelőző időszakhoz képest – áll az Ember (Parázs) londoni székhelyű, független klíma- és energiakérdésekkel foglalkozó agytröszt szerdán közzétett jelentésében.
 
 
Egymillió tonnával kevesebb szén-dioxid jutna a légkörbe, ha a magyar házakat rendesen szigetelnék

Tavaly még augusztusra esett, idén azonban már júliusra elértük az úgynevezett Globális Túlfogyasztás Napját. Ez az a nap, amikor a Föld éves erőforrásai kimerülnek. A fogyasztás mértéke azonban országonként más és más.
 
 
A zöld lakáshitel élénkíti a takarékos ingatlanok piacát

Nagyon kedvező hitelkonstrukció bevezetésével üzen hadat az energiazabáló lakásoknak és élénkíti a takarékos ingatlanok piacát a jegybank.
 
 
Annyi támogatást adtak a klímagyilkos szektornak, amiből az egész világot napelemhez lehetetne juttatni

Jelentést készített a Bloomberg a világ 20 legerősebb gazdaságáról a tekintetben, hogy az országok mennyiben tartották magukat a 2009-ben megfogadott karbonmentesítő és éghajlatváltozást kezelő lépésekhez.