2021. július 27.

MANAP hírlevél

Árrobbanás lassítja a napenergia-projekteket
 
A tervezettnél közel ötödével kevesebb új napelemes áramtermelő kapacitás épül ki az idén globálisan, az ágazatot ugyanis nehéz helyzetbe hozza az alapanyagok és szolgáltatások sokkszerű drágulása.
 
Tovább >>
 
Ezért drágultak meg a napelemek

Aki építkezett az elmúlt hónapokban, komoly drágulást tapasztalhatott: emelkedett az építőanyagok ára, drágult a munkadíj és a szállítás, szinte minden többe kerül tavalyhoz képest. Nincs ez másképp a napelemes rendszerek esetében sem, ahol az otthonteremtési támogatás és a szaldós elszámolás kivezetésének ígérete elképesztő mértékű keresletet generált a lakosság részéről, a keresletnövekedés pedig az árak emelkedéséhez vezetett.
 
Tovább >>
 
Felfedte legújabb klímacsomagját az Európai Unió

Az Európai Bizottság javaslatcsomagot fogadott el annak érdekében, hogy az Európai Unió éghajlat-, energia-, földhasználati, közlekedési és adózási politikája alkalmas legyen arra, hogy 2030-ra az üvegházhatásúgáz-kibocsátás legalább 55 százalékkal csökkenjen az 1990-es szinthez képest – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben.
 
Tovább >>
 
Nagy a csodálkozás: piacra tolják a napelemes tetőcsarnokokat Németországban

A jellemzően ipari csarnokok tetejére telepített, több száz, de még inkább: néhány ezer panelből összeállított napelemes rendszereknek eddig komoly hiányosságuk volt, hogy a több megawattos napelemrétekhez képest a termésüket dotálni kellett, mert amúgy nehézkesen lett volna piacosítható.
 
Tovább >>
 
Meglepő tapasztalatokhoz jutott az Északi-tengeren úszó napelemes erőmű

PV Magazine írta meg, hogy a holland Oceans of Energy (OoE) nevezetű társaság közreadta, milyen mérleget vontak az északi-tengeri kísérletük után. A 18 hónapos megfigyelés első tapasztalata az, hogy a napelemek sokkal jobban bírják a hullámzást és a hánykolódást, mint azt korábban gondolták.
 
Tovább >>
 
Tanulmány a rugalmassági piac kialakításának műszaki kérdéseiről

A villamosenergia-rendszerben végbemenő változások okozta műszaki problémákról, és azok kezelési lehetőségeiről publikált tanulmányt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A MEKH által megrendelt-tanulmány alapján az iparági szereplők bevonásával folytatódik a rugalmassági piacokra vonatkozó szabályozás kialakítása. A dokumentum véleményezésére augusztus 31-ig van lehetősége az érintetteknek.
 
Tovább >>