2024. február 26.

MANAP hírlevél, 9. hét

 
Milliárdos negatív áramszámlákat kapnak a lakossági napelemesek – Elképesztő számokra bukkantunk
 
Az elmúlt hónapokban jelentős összegű negatív áramszámlákat kaphattak azok a háztartási méretű napelem tulajdonosok, akik az éves szaldó elszámolás szerint nettó betáplálók voltak a hálózatba, és ez vezethetett oda rendszerszinten, hogy 2023 őszén több hónapig negatív árbevétele volt az MVM-nek a legkisebb éves fogyasztási sávban – figyelt fel az érdekes helyzetre a Portfolio.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD

 
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

Nem biztos, hogy az atomenergiáé a jövő. Az energiatárolás és szállítás modernizációjával a megújulók termelésének esetlegességéből fakadó kockázatok lecsökkentek. Az orosz-ukrán háború pedig újra rávilágított, hogy az atomerőművek sebezhetőbbek annál, ahogy azt az atomlobbi emberei folyamatosan próbálják elhitetni. A magyar helyzetet tovább árnyalja, hogy Paks 2 megépítése megerősíti a energiafüggőségünket az oroszoktól. Legalább a méretet mindenképpen érdemes lenne ismételten átgondolni.
Elolvasom

 
Már dobogós a napelem, de más meglepő adatok is jöttek

Látványosan nő a napelemekkel megtermelt enerigia mennyisége a magyar energiamixben. Az is egyértelmű, hogy a hazai földgázerőművek beépített teljesítőképessége csökkent.
Elolvasom

 
VSquare: 900 milliárd forint értékben épülnének kínai naperőművek a magyarországi akkugyárak kiszolgálására

Legalább 900 milliárd forint értékben építenének naperőműveket Magyarországon kínai cégek - írta meg hírlevelében a VSquare.
Elolvasom

 
Így lehet erkélyre napelemet telepíteni nálunk

Magyarországon is van egy kiskapu a szabályozásban, mely lehetőséget kínál napelemes rendszerek erkélyre telepítésére. Azonban ezek nem az Európai Unióban elterjedt erkélynapelemes megoldások. Egyébként az EU-ban csak nálunk nem engedélyezettek a klasszikus erkélynapelemek.
Elolvasom
 
 
Kinyílt egy kiskapu: itthon is jöhetnek az erkélynapelemek – itt vannak a részletek

Első engedély megvan: egy társasházi lakásban felszerelhető a napelemhez szükséges inverter.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI

 
The Cost of Solar Batteries

Solar panels can only provide electricity when the sun is shining, but you can offset this limitation by adding an energy storage system. Considering equipment and installation costs, a solar battery can cost upwards of $12,000 before incentives. In a large home with a high electricity consumption, the installed cost of a battery bank can exceed $20,000.
Read

 
Why Your Home's Energy System Isn't 100% Efficient

You won't get all of the energy you put into a solar and storage system out of it in the end. Here's how much you'll lose and whether it's a problem.
Read

 
Saharan dust drops irradiance across Europe

In a new weekly update for pv magazine, Solcast, a DNV company, reports that Saharan dust carried by Atlantic winds passed over Europe via the Iberian Peninsula. This caused irradiance drop particularly in Portugal, Spain, the Netherlands and Germany.
Read

 
Germany’s new PV additions hit 1.25 GW in January

Germany installed 1.25 GW of solar in January, bringing the nation’s cumulative PV capacity to 82.19 GW by the end of the month, with more than 3.7 million projects in total.
Read