2024. február 19.

MANAP hírlevél, 8. hét

 
 
 
Már 4 ezer napelemes pályázatot be is adtak, miközben rohamosan tovább nőtt a naperőművi kapacitás Magyarországon
 
A Napenergia Plusz Programban már több, mint 26 ezren jelentkeztek, mintegy 4000 támogatási kérelem már be is érkezett, a feldolgozás folyamatos – közölte csütörtöki Facebook-posztjában az Energiaügyi Minisztérium.
Elolvasom

 
  BELFÖLD
 
A kormány öt-hat évvel elszámolta magát a napelemeknél

Az elmúlt években látott bővülés alapján hónapokon belül eléri a 6 gigawattot a Magyarországon telepített naperőművek összkapacitása. Ez eredetileg a kormányzati stratégia 2030-ra várta.


Érdekes ábra a paksi atomerőmű energiatermeléséről
 
Az MTI által készített ábrán nagyon jól látszik, miként alakult a paksi atomerőmű villamosenergia-termelése. Paks adja a hazai áramtermelés több mint 40 százalékát.

 
Közösen léphetnek fel a napelemesek, akik nem akarják majdnem ingyen átadni a termelt áramot

Elindult egy új, úgynevezett energiaközösség, amelyhez magánszemélyek is csatlakozhatnak, és amelynek az ad különös hangsúlyt, hogy a hazai napelemes piac legfontosabb érdekvédelmi szervezete, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) szervezi és működteti.

 
Figyelmeztetést adtak, nagy baj lehet a nyugati napelem-forradalommal

A világ legnagyobb napelemgyártója, a Longi Green Energy Technology arra figyelmeztet, hogy Európa és az Egyesült Államok gazdaságai lassabbak lehetnek a szén-dioxid-mentesítéssel, ha korlátozzák a kínai vállalatok részvételét a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos ellátási láncukban.
Elolvasom

 
  NEMZETKÖZI
 
 
Unusual winter weather led to record-breaking January in Europe

In a new weekly update for pv magazine, Solcast, a DNV company, reports that almost all of Europe experienced 10-25% more irradiance than the long term January average. Spain, in particular, experienced significant rainfall and slightly below average irradiance, while parts of Northern Europe enjoyed clear and sunny days for much of the month.
Read
 
His roof wasn’t suitable for solar panels. Here’s what he did instead.

A few years ago, Indiana resident John Smillie wanted to put solar panels on his roof. There was just one problem: “It’s not really a good roof for solar.”