2024. február 05.

MANAP hírlevél, 6. hét

 

 
Szintet lépett itthon a lakossági napelemes program

A zöldenergia termelésére és tárolására ösztönző lakossági pályázatra beérkezett előregisztrációs kérelmek száma február 1-jén délelőtt meghaladta a 25 ezret - közölte az Energiaügyi Minisztérium.
Elolvasom

 
 
  BELFÖLD
 
 
Napelemes, önjáró repülőgép mehet a Marsra

A NASA lát lehetőséget a szolár-meghajtású repülőben, ami a Napból nyert energiával 16 ezer kilométert is repülne évente a vörös bolygó körül.

 
Bedőlés közelében a napelemes ágazat, vészjelzést küldtek Brüsszelbe

A napelemgyártók vészjelzést küldtek az Európai Bizottságnak azt állítotva, hogy azonnali mentőcsomag nélkül heteken belül leállhat az EU termelésének közel fele. Andy Bounds és Alice Hancock beszámolója szerint a közel 80 tagot képviselő Európai Napelemgyártó Tanács (ESMC) levelet küldött a Bizottságnak, amelyben felvázolta az iparág kritikus helyzetét. Bár sorra dőlnek a rekordok a paneltelepítéseknél, az olcsó kínai termékek tarolják le a piacot.

 
Napenergia piac: most jött el a tranzakciók ideje

Az elmúlt években több száz – 5 és 100 megawatt közötti kapacitású – naperőmű épült Magyarországon összesen mintegy 2 gigawatt kapacitással, és további 1 gigawattnyi kapacitás van „ready to built” állapotban, azaz engedélyek, tervek és földterület birtokában, kivitelezés előtt értékesíthető állapotban. E kapacitások egy része eleve befektetési céllal készült, mások – megfelelő árazás esetén – könnyen eladó sorba kerülhetnek, így naperőműből van kínálat a piacon.

 
Bruttósan is megéri? Ezt érdemes tudni az új napelemes elszámolási rendszerről

Mit jelent a háztartási napelemeknél a szaldós helyett január 1-jétől életbe lépett bruttós elszámolás? Milyen feltételekkel lehet mostantól magánszemélyeknek napelemet üzemeltetni, mire kell odafigyelni, hogy az megérje? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

 
Napelemes bohózat: azért ugráltatják a pályázót, mert nem stimmelnek a kivitelező adatai

Volt egy napelempályázat 2021-ben, aminek a lakossági pályázók, a kivitelezők és a pályázatot felügyelő szervezet (az ÉMI) voltak a résztvevői. Ám hiába került fel a napelem a tetőre, a végső elszámolást nem fogadta el a szerv, mert a kivitelezői dokumentumok számára nem feletek meg. Ahelyett, hogy ezt egymás között  bokszolná le a kivitelező és az állami szerv, a pályázótól követelnek rövid határidőkkel hiánypótlást. Ha pedig a kivitelező nem jó papírt küld, megint a pályázót vegzálják – még rövidebb határidővel. Csakhogy a hiányzó dokumentumot ő biztosan nem tudja kiállítani.
 
 
  NEMZETKÖZI

 
Oxford claims the world record for solar panel efficiency

Oxford PV, a spin-off from the University of Oxford, says it’s achieved the world record for the most efficient solar panel.
In collaboration with Germany’s Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems, the company says its solar panel achieved 25% conversion efficiency – the percentage of solar energy shining on a panel converted into electricity. That’s a big deal compared to the more typical 16-24% in commercial solar panels.

 
Key takeaways from SunRise Arabia conference

Saudi Arabia has laid out an ambitious vision to establish itself as a renewable energy hub for the Middle East and beyond. The market is growing rapidly, with solar generation capacity more than tripling in 2023. But obstacles remain for the Kingdom to continue on this PV pathway, and these challenges were up for discussion this week in Riyadh at the SunRise Arabia conference, organized by Solarabic and pv magazine.

 
Senators ask Biden administration to increase tariffs on Chinese solar panel products

Sens. Jon Ossoff (D-Ga.), Raphael Warnock (D-Ga.), Sherrod Brown (D-Ohio) and Rubio specifically asked President Biden to hike the duties on the modules, cells and wafers used in panel production, arguing Chinese products are undercutting the American solar industry.