2023. december 18.

MANAP hírlevél, 50. hét

 


Átlépte a bűvös határt a háztartási napelemek száma Magyarországon

Már negyedmilliónál több háztartási méretű napelemes rendszer működik Magyarországon – hívta fel a figyelmet a friss MAVIR-adatok alapján csütörtöki Facebook-posztjában az Energiaügyi Minisztérium.

 
 
  BELFÖLD

 
Hidrogénnel és napenergiával működő járműt mutattak be Dubajban

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Neumann János Egyetem közös fejlesztésű, hidrogénnel és napenergiával működő járműt mutatott be a dubaji klímacsúcson. A háromkerekű, multifunkcionális szállító járműt december 1-én láthatta először a nagyközönség az ENSZ COP28 klímacsúcson.

 
Ilyen sem volt még a lakossági napelempiacon

December elejéig meghaladta a 250 ezret a legfeljebb 50 kilowattos kiserőművek száma Magyarországon, csak idén többet telepítettek belőlük, mint amennyit 2020-ig összesen.

 
Összejött a nagy brüsszeli alku az árampiaci reformról

Ma hajnalra összejött a villamosenergia-piac szerkezetének reformjáról szóló előzetes politikai alku a tagállamokat tömörítő Tanács és az Európai Parlament delegációja között, így innentől már csak formalitásnak számít, hogy az alkuból jogszabály is legyen. A reformot előterjesztő Bizottság külön közleményben üdvözölte a jó hírt.

 
Fával készült napelem, még olcsó is

Svéd kutatóknak fa felhasználásával sikerült olyan napelemet fejleszteniük, amely alternatívája lehet a jelenleg elterjedt, szilíciumos paneleknek.

 
A víz alá telepíti szervereit Kína

Hatalmas adatközpontot épít Kína, ám ezúttal a víz alatt. Ezzel rengeteg elektromos energia és értékes édesvíz spórolható meg, hiszen a hűtési feladatokat 35 méter mélységben a víz fogja ellátni.

 
Árháború dúl a napelemgyártás piacán

Egyre érdekesebb helyzet rajzolódik ki a napelem panelek piacán, melynek Európa szerte jelentős hatási lesznek a lakossági és a vállalati beruházásokra egyaránt.

 
Láthatáron a gázkazánok betiltása: ez várhat a magyar családokra az uniós szigorítás után

Hamarosan szavaznak az Európai Parlamentben arról a javaslatról, mely néhány év múlva, 2030-tól megtiltaná a gázkazánok beszerelését az újépítésű lakásokba, ezzel is elősegítve a zéró kibocsátással kapcsolatos terveket, melyeket az évszázad közepére szeretnének elérni, 2040-től pedig fokozatosan kivezetnék a gázfűtést. Magyarország számára azonban ez rendkívül rossz hír lenne, hiszen gázzal a lakosság csaknem fele fűt jelenleg is. Mit csináljunk, ha átmegy a javaslat, és mekkora költsége van mindennek? Ennek jártunk most utána.
 
 
  NEMZETKÖZI

 
How to Make Your Solar Panels Last Longer Than 25 Years

Solar panels are expensive, even after a tax credit. But the good news is that they last for a really long time. (We're talking about decades here.) It’s not uncommon for a solar panel to last around 25 years. If you’re planning to get a solar power system installed, or you already have one, you might be wondering, "How can I make sure these things go the distance?"

 
Tesla claims Powerwall with solar is cheaper than a backup generator

For years now, Tesla has enjoyed a giant backlog of Powerwall orders, but now that production has ramped up, the automaker has worked through most of that backlog, and it has to start generating more demand for the home energy storage product.

 
Belgian grid operator publishes grid capacity map

Belgian network operator Elia says its new grid map shows available capacity, in addition to existing and already reserved capacity. The map, which considers growth in residential load and generation, shows that there might still be enough free capacity for 3.3 GW of solar and 2.8 GW of storage.

 
PPAs offer protection

Europe is witnessing a surge in power purchase agreements (PPAs). Over the past four years, the number of European PPA transactions has trebled. More than 180 deals were signed in 2022 alone and the trend is expected to continue, especially for solar projects.