2024. január 29.

MANAP hírlevél, 5. hét

 

 
Ez a megoldás az olcsóbb energiára? Bábolnán meglépték, ez lesz az országban az első
Az önkormányzat vezetésével Bábolnán alakul meg az ország első, üzemszerű működésre képes és hivatalosan bejegyzett, jórészt napelemekre alapuló energiaközössége - közölte a település polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján.
Elolvasom

 
 
  BELFÖLD

 
11 éves mélypontra szakadt az áramimportunk aránya - Óriási változások zajlanak, és ez még csak a kezdet

11 éves mélypontra, 24,1%-ra esett a magyarországi áramfelhasználás importaránya 2023-ban – derült ki a Portfolio elemzéséből. Az importarány annak ellenére tudott csökkenni, hogy tizenöthavi folyamatos csökkenés után tavaly már trendszerűen újraindult a hazai áramfogyasztás növekedése. Eközben az áramtermelési mintázatban egyre jobban látszik a hatalmasra növekedett magyarországi naperőművi kapacitások hatása: a nyári hónapokban végig az elmúlt évtized legalacsonyabb importarányát produkálta az ország. Nagy kérdés, hogy az éves importarány meddig és milyen ütemben tud csökkeni, elérjük-e 2030-ra a megcélzott 20%-os arányt, hiszen közben óriási változások várhatók a magyarországi energiatermelésben, illetve a felhasználásban is. Látványos, ritkán látható ábrák segítségével mutatjuk be a tendenciákat.
 
 
Dánok keresik magukat degeszre a magyar áramon – az Orbán-kormány hatalmas hibát vétett

Egész Európában terjed a gépi kereskedés az árampiacon, de a magyar tőzsde különösen kiszolgáltatott az új iparág spekulánsainak: a szélerőműveket korlátozó kormánypolitika miatt akkora itthon a naperőművek túlsúlya, hogy kisebb kockázattal lehet fogadni az árak változására, mint máshol. Az elektromosáram-kereskedelem központja két dániai kisváros lett: onnan lesik titkos algoritmusok, kisüt-e nap Magyarország felett.

 
Megváltozik a számlázás a tíz évnél idősebb napelemes rendszereknél

Bruttó elszámolásba kerülnek 2024-től azok a fogyasztási helyek, ahol tíz évnél régebben üzembe helyezett háztartási méretű kiserőművek működnek, számláikon az MVM külön szerepelteti a mérési ponton vételezett energiamennyiséget és a betáplálás teljes mennyiségét – közölte az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. kedden az MTI-vel.
 
 
Két év alatt hússzorosára nőhet hazánk energiatárolási kapacitása

A zöldenergia lakossági hasznosításában történelmi rekordot érő előrelépést tett tavaly Magyarország, írja az Energiaügyi Minisztérium sajtóközleménye. 2023-ban ugyanis minden korábbinál nagyobb mértékben, 85 ezerrel nőtt a háztartási méretű kiserőművek (HMKE-k) száma, az év végén így már több mint 255 ezer működött belőlük szerte az országban. A minisztérium még alig néhány évvel ezelőtt is csak 2030-ra valószínűsítette a 200 ezres szint elérését, amit már tavaly sikerült meghaladnunk.

 
Kész, vége: bedőlt egy hazai napelemes cég, rengeteg pályázó kerülhet nehéz helyzetbe

Nagyon nehéz likviditási helyzetbe került a Traditional Solutions Kft. napelemes kivitelező cég az előző uniós lakossági napelemes pályázat lassú kifizetése miatt, és ezt jelzi, hogy az elmúlt napokban nagyon furcsa üzenetet küldtek az ügyintézők az ügyfeleknek, majd a rákövetkező napoktól a cég kvázi elérhetetlenné vált - erről ír a hvg.

 
Csalás miatt nyomoz a rendőrség a megfeneklett napelemes cég ügyében

Ügyfelek tettek feljelentést a cég ellen, amely nem szállítja az állami pályázaton elnyert napelemes rendszereket a nyerteseknek. A mátészalkai rendőrök nagyobb kárt okozó csalás gyanúja miatt indítottak nyomozást.

 
Már 24 ezer felett a napelemes pályázati előregisztrációk száma, nincs gázellátási kockázat

„Az európai és magyarországi gáztárolók még mindig magas töltöttségének köszönhetően erre a télre ellátásbiztonsági kockázat nem látható” – emelte ki az Energiaügyi Minisztérium Facebook-oldala annak kapcsán, hogy pénteken idén először ült össze az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs.
 
 
  NEMZETKÖZI

 
We need a better understanding of how crops fare under solar panels, study shows

The dream of agrivoltaics is to generate your electricity and eat your edamame too. But a recent study in Agroforestry Systems shows that agrivoltaics — growing food beneath solar panels — is not so simple. Research published in September finds that overall crop yields decrease when paired with solar panels and offers a way to standardize agrivoltaic regulations so we don’t give too much valuable agricultural land over to power generation.

 
New research shows potential of hydrogen-source heat pumps

A new research project, thought to be the first to assess hydrogen as an energy source for heat pumps, has found that hydrogen-backed heat pumps could be an eco-friendly option for the building sector and support decarbonization in line with the UK’s net-zero targets.

 
A Historic Beacon of Sustainability – India’s First ‘Solar City’

Sanchi, located in Madhya Pradesh, India, is a UNESCO World Heritage Site home to the renowned Stupa, which has illuminated the world for over two millennia. This historic town has embarked on a remarkable journey towards sustainability by becoming India’s first ‘Solar City.’