2023. december 04.

MANAP hírlevél, 48. hét

 


Itt a várt hivatalos bejelentés: kedvező irányban módosították az új napelemes pályázatot

A korábban bejelentetthez képest valóban nagyobb kapacitású rendszereket is támogat majd az új lakossági napelemes-energiatárolós pályázattal a Napenergia Plusz Program.
Elolvasom

 
 
  BELFÖLD
 
 
Újabb közzétételi eljárás indul ipari erőművi kapacitások csatlakozására
 
2023. november 30-án megkezdődött az erőművi és villamosenergia-tárolói csatlakozási igényekre vonatkozó második közzétételi és együttes igényvizsgálati eljárás. Az első körben szabályozott keretek között lekötött 2065 megawattnyi új kapacitás 2028 végéig kapcsolódhat be a hazai villamosenergia-rendszerbe.
Elolvasom
 
 
Perger András: a klímacsúcsnál jelenleg nincs jobb

Jó lenne, ha valaki tudna mutatni egy hatékonyabb mechanizmust a klímacsúcsnál, de ennél jobbat eddig sajnos még nem találtak ki – mondta a Hírklikknek a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse. Perger András szerint most Dubajban sikerült egybeterelni 200 országot, amelyek igyekeznek megállapodásra jutni a jövőről. Amíg azonban nem mondjuk ki, hogy teljesen meg akarunk szabadulni a fosszilis energiahordozóktól, addig nagyon nehezen lesz komolyan vehető a klímavédelem – tette hozzá.
Elolvasom

 
„Új energiatérképet” rajzol az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság 166 határokon átnyúló energiaprojektet javasol uniós támogatásra az európai zöld megállapodás megvalósításának elősegítése érdekében.
Elolvasom

 
Bejelentette a kormány: megváltoztatják a lakossági napelemes pályázat fontos szabályait

Megemeli a kormány a januárban induló lakossági napelemes pályázatnál a maximális rendszerméretet, azaz 4 kW-os helyett akár 5 kW-os rendszert és 8 kWh-s tároló helyett akár 10 kWh-s tárolót is engednek telepíteni - jelentette be a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség pénteki konferenciáján tartott beszédében Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium energiaátmenetért felelős helyettes államtitkára.
Elolvasom

 
Módosították a bécsi építési szabályzatot: kötelező lesz a napelem

Megszavazta a tartományi parlament a bécsi építési szabályzat módosítását, amely több, a klímavédelemmel kapcsolatos előírást is tartalmaz. A jövőben nem épülhet új társasház napelemek nélkül, a régebbi épületek felújításakor pedig ki kell zöldíteni a belső udvart. Egyszerűbb lesz a zöldtetők és zöldhomlokzatok létesítése is.
Elolvasom

 
Napelemesek, figyelem: akár 5 forintnál is több járhat az áramért, azonban vannak még akadályok

Elfogadta a napelemes szervezetek javaslatát az Energiaügyi Minisztérium, így 2024-től lehetőség lesz a lakossági napelemes bruttó elszámolásban arra, hogy az 5 forintos garantált árnál magasabb áron is el lehessen adni az energiát a piaci kereskedőknek. Azonban ennek a gyakorlati megvalósításához több akadályt is le kell még küzdeni – derült ki a Portfolio szakmai körképéből.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI

 
European solar power companies warn against import curbs

BRUSSELS/BERLIN, Nov 29 (Reuters) - More than 400 companies involved in Europe's solar power sector urged policymakers on Wednesday not to launch a trade investigation that could lead to EU tariffs on imported solar products.
Read

 
Photos: The Growth of Solar-Power Stations

Construction of utility-scale renewable-power facilities around the world has been increasing rapidly in recent years. Although the total percentage of global power needs met by photovoltaic energy alone remains small, at about 6 percent, it is on the rise. Governments and large companies are building massive facilities to provide both solar thermal and photovoltaic energy, converting the sun’s energy into electricity for millions of homes and businesses. Solar-panel farms are being installed on hillsides, rooftops, and pastures, and, more and more, in floating arrays in harbors or reservoirs. Gathered below are images of some of these new solar-power installations around the world.
Read

 
European solar sector opposes trade defence measures via public statement

More than 400 European solar companies have published an open letter via industry body SolarPower Europe, opposing trade defence measures for the solar sector in the European Union (EU).
Read