2023. november 20.

MANAP hírlevél, 46. hét

 
 
Igencsak látványos folyamat zajlik a hazai napenergia-piacon
 
A MAVIR friss adatközlése szerint 2023 november elejéig ipari naperőművekben mintegy 3300 megawatt, a háztartási méretű napelemes rendszerekben pedig több mint 2200 megawatt beépített teljesítmény csatlakozott a hazai villamos energia hálózatra.
Elolvasom

 
 
  BELFÖLD

 
Cél a zöld energiára való átállás

Huszonegy közéleti és szakmai személyiség részvételével elindult az Energia21 kezdeményezés, amelynek célja, hogy támogassa és felgyorsítsa Magyarország zöld energiára való átállását.
Elolvasom

 
Felavatták a világ egyik legnagyobb naperőművét

Felavatták a világ egyik legnagyobb naperőművét az Egyesült Arab Emírségekben csütörtökön, két héttel az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye Dubajban tartott 28. éves ülésének (COP28) kezdete előtt.
Elolvasom
 
 
Nem sok jót jósoltak Magyarországnak

Fennáll az energiaellátási zavarok kockázata, amelyek jelentős hatással lehetnek az energiaárakra, a globális termelésre és az árak általános szintjére egyaránt - közölte az Európai Bizottság szerdán közzétett őszi gazdasági előrejelzésében.
Elolvasom
 
 
Januárban jön az új napelemes pályázat, ám vélhetően sokan csalódottak lesznek

Napenergia plusz program néven indul jövő év elején az új, a háztartások napelemes energiatermelését támogató pályázat. Ezúttal azt vizsgáljuk meg, hogy ez mennyiben járul hozzá az ország kibocsátás-csökkentési céljainak eléréséhez, és hogy mire számíthatunk az eddigi tapasztalatok alapján. Egy biztos, a kezdeményezés jó, lesz, akin segít, de mind minőségben, mind mennyiségben többre lenne szükség.
Elolvasom
 
 
A kínai kormány nem szeretne napelemes hulladékhegyeket látni az országban

A megújuló energia előretörésével egyre többen fejezik ki aggodalmukat a technológia felhasználása nyomán keletkező hulladék miatt. A probléma sehol máshol nem olyan égető, mint a világ legnagyobb megújulóenergia-termelőjeként számon tartott Kínában, éppen ezért üdvözlendő fejlemény, hogy az ottani kormányzat érdemben foglalkozni kezdett a kérdéssel.
Elolvasom
 
 
Januártól indul a 62 milliárdos új, zöldenergiás program

Vissza nem térítendő beruházási támogatással és bevételkompenzációval ösztönöznék a cégeket energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására.
Elolvasom
 
 
Csökkent az európai infláció, marad a fortélyos félelem: az energia ára

A fogyasztói árak a vártnál kisebb mértékben emelkedtek. Az eurózóna gazdasága azonban zsugorodik, ami hosszú távon semmissé teheti az EKB munkáját.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI

 
‘Cool roofs’ increase power yield in bifacial rooftop PV systems

A Spanish-Algerian reserch group has tested how “cool roofs” could help increase power yield in rootop bifacial PV systems. Cool roofs are based on coating materials with high reflectance properties.
Read
 
 
Solar energy could power all health facilities in poorer countries and save lives, experts say

All healthcare facilities in poorer countries could be electrified using solar energy within five years for less than $5bn, putting an end to the risk of life from power outages, experts will argue at Cop28 this month.
Read
 
 
China module prices hit record lows, operating rates estimated around 60%

In a new weekly update for pv magazine, OPIS, a Dow Jones company, provides a quick look at the main price trends in the global PV industry.
Read
 
 
Tesla solar panels were going to change the world. What happened?

Journalists in 50+ countries follow the constant flow of money made and lost in oil & gas while tracking emerging trends and opportunities in the future of energy. Don’t miss our exclusive newsletter, Energy Source.
Read