2023. november 15.

MANAP hírlevél, 45. hét


Naperőművek: komplex tervezés kell a biztos megtérüléshez Magyarországon

Komplexen kell megtervezni mind lakossági, mind ipari felhasználói, mind országos szinten az energiaellátást, mert számos olyan energiabeszerzési és kereskedelmi kérdés felmerül, ami alapvetően befolyásolja a naperőművi projektek megtérülését – hangsúlyozta Tótth András és Fehér Róbert, a 8G Energy Holding Zrt. igazgatóságának két tagja a Portfolio-nak adott páros interjúban. A beszélgetés során szóba került a negatív áramárak és a hosszú távú áramvásárlási szerződések kérdése, továbbá a naperőművek kibervédelmének és az új szélerőművi kapacitások kiépítésének fontossága is. Azt is körbejártuk, hogy a megújuló energia hatékony elosztásának irányai, így az energiatárolás, az energiaközösségek és az aggregátorok hogyan segíthetik az előrelépést az ipari és a lakossági szegmens közötti határterületen. A lakossági naperőműveknél úgy látják a szakértők: nagy még a potenciál az eddigi felfutás után is, amelyet alapos szabályozói és pályázati átgondolás mentén jól ki is lehet majd használni.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD
 

A kormány célja, hogy 2030-ra megduplázódjon a külföldi működőtőke állománya

A kormány célja, hogy 2030-ra megduplázódjon a külföldi működőtőke, az FDI állománya, ami jelenleg 100 milliárd eurót (mintegy 37 850 milliárd forint) tesz ki – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kedden Győrben az Audi Hungaria Zrt.-nél, az új generációs elektromos motorok sorozatgyártásának elindításakor.
Elolvasom
 
 
Indul a napelemes energiatárolók pályázata
 
Januártól 62 milliárd forintos pályázat indul ipari áramtároló berendezések létesítésére, vissza nem térítendő támogatással és bevételkompenzációval – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára csütörtökön az energetikai fórumsorozat komáromi rendezvényén. Czepek Gábor elmondta, a pályázat segítségével a tervek szerint 2026 nyarára húszszorosára, 400 megawattra nőhet a ma meglévő 20 megawattos áramtároló-kapacitás.

 
Az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése napenergiával?

Az extrém időjárási események, hőség és természeti katasztrófák rávilágítanak a fenntarthatóság és az innováció jelentőségére. Szerencsére egyre több ember és vállalat ismeri fel ezt, és kezd el változtatni ennek megfelelően. De azt gondoltad volna, hogy az egyik megoldást a problémára a napenergia kihasználása jelentheti?

 
Rengeteg szén és kevesebb földgáz a tavalyi globális energiamixben

Míg világszerte nagyjából egy százalékkal nőtt, Európában csaknem négy százalékkal csökkent az elsődleges energiafelhasználás az Energy Institute KPMG-vel készített, Statistical Review of World Energy kutatása szerint. A tanulmány azt mutatja, hogy kontinensünkön ugyan nem nőtt a szénfelhasználás, a világ azonban 2022-ben többet égetett el a legszennyezőbb fosszilis energiahordozóból, mint eddig bármelyik évben.

 
Korábban folyton elment az áram, most energetikai mintatelepülés lett a régi akkumulátorokra és napelemekre alapozó falu

Akadozó áramellátás helyett stabil szolgáltatásra számíthatnak egy tajvani faluban annak köszönhetően, hogy hasznosították számukra a régi akkumulátorokat.

 
Lantos Csaba felvilágosította az Energia-veszélyhelyzeti Optörzset arról, hogy nincs veszélyhelyzet

A gázfogyasztás visszaesett, a tározók csordultig vannak, akkor sem lesz baj a télen, ha egyáltalán nem jön orosz gáz Bulgárián keresztül.
 
 
  NEMZETKÖZI

 
China becomes solar energy superpower, dominates 80% of supply chain

China’s solar industry has invested $130 billion in 2023, dominating the global solar supply chain and widening the technology and cost gap with other countries.

 
Solar panel advances will see millions go off grid, scientists predict

Solar energy costs have fallen 90 per cent over the last decade, while new discoveries have seen efficiency rates rise.

 
Researchers shed light on mysterious, higher energy yields in vertical PV systems

Scientists in the Netherlands have sought to understand the reason for unexpected gains in vertical PV systems and found that these installations have a much higher heat transfer coefficient than their horizontally deployed counterparts.

 
Weekend Read: Install grid-connected solar, rinse, repeat

Will a redeployable solar and energy storage solution be the answer to unreliable grid electricity across much of Africa, as its developer proposes? Or will it merely be a temporary solution that will see cash-strapped utilities kick the can of universal energy access further down the road?