2023. november 06.

MANAP hírlevél, 44. hét

 
Meglepő részletre bukkantunk a napelemes pályázatokban, tovább ugorhat a jelentkezők száma

A háztartások, de a telepítők is alig várják az elmúlt hetekben belengetett, január elsejével induló, de még tervezési fázisban lévő új napelemes-energiatárolós állami pályázatot. Ha a 65 százalékos állami támogatás a teljes rendszerre vonatkozik, akkor gyakorlatilag ingyen akkumulátorhoz juthat mind a várhatóan 20 ezer nyertes. Ez azonban még nem teljesen egyértelmű, ahogy más tisztázatlan kérdések is vannak, például, hogy miért kellene szigorúan lekorlátozni a támogatható napelemes/akkumulátoros kapacitások mértékét.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD

 
Az emberek kényelmének feladása és környezet óvása nem működik egyszerre

„Ökológia és gazdaság, ugyanannak az éremnek a két oldala” - mondta el Bertrand Piccard a BCSDH üzleti reggelijén. Piccard az első ember, aki megkerülte a Földet egy általa épített, kizárólag napenergiával hajtott repülőgéppel, jelenleg pedig azon dolgozik, hogy elismertesse azt az 1000 megoldást, amelyek nyereséges módon védik a környezetet.
Elolvasom

 
Megvalósul a nagy álom, jöhet az olcsó szélenergia és napelem áram Afrikából Európába

Javaslat született arra vonatkozóan, hogy vegyék fel az Egyiptom-Görögország „GREGY” elektromos összeköttetést az Európai Unió kölcsönös érdekű projektjeinek listájára.
Elolvasom

 
Tovább csökkent az energiafogyasztás

Az idei első félévében az ipari termelés mérséklődéséhez hozzájárult a kibocsátásból 3,7 százalékkal részesedő energiaipari termelés is, amely huszonhat százalékos elmaradást mutatott az előző év azonos időszakához képest – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal összegzésében. Az elemzés rámutatott arra is, hogy milyen okok húzódtak meg az utóbbi visszaesése mögött. Kiderült, hogy a hazai energiaigény (részben a megszokottnál enyhébb időjárás és a visszafogottabb feldolgozóipari teljesítmény hatására) tizenegy százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez azonban nem számít nagy meglepetésnek, mert a csökkenő tendencia 2022 áprilisától tart.
Elolvasom

 
A mélybe zuhanhatnak az olaj- és gázárak

A Nemzetközi Energiaügynökség egyebek mellett az olaj, a földgáz, a napelemek és az elektromos autók árának következő évtizedekben valószínűsíthető alakulását is vázolja a napokban megjelent éves jelentésében. E szerint gyakorlatilag minden energiahordozó és az energiaátmenet szempontjából kulcsfontosságú technológia árában további jelentős csökkenés várható 2030-ig, majd 2050-ig, és minél inkább a kibocsátáscsökkentést elősegítő intézkedések történnek, annál meredekebb lehet az áresés.
Elolvasom

 
Áder János: lehetetlen javaslattal állt elő a COP 28 elnöksége

2030-ig meg kell háromszorozni a megújuló energiatermelési kapacitásokat annak érdekében, hogy megelőzzük a 1,5 fokot meghaladó globális felmelegedést.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI

 
New survey shows ‘massive’ increase in PV module microcracks

A new study from Clean Energy Associates (CEA) shows that 83% of sites tested as part of a global survey had line cracks, 78% had a soldering anomaly and 76% had complex cracks. The survey involved visual inspections combined with electroluminescence testing across 148 sites in 16 countries.
Read

 
China Is Winning in Solar Power, but Its Coal Use Is Raising Alarms

China is building as much clean energy capacity over four years as it had promised to build in 10 years, but continues to add coal-fired power plants.
Read

 
The Surprising History of Solar Panels: A Kid’s Guide to Renewable Energy

Solar panels are changing the world, powering everything from cars and trains to blenders and homes. But did you know the solar panel was invented 140 years ago? This important green technology followed a long road before it started to transform the world.
Read

 
New intraday solar forecast method focuses on cloud temporal variability

The new SolarSTEPS forecasting method improves ensemble forecast quality by 9.3% compared to approaches that consider only cloud advective motion.
Read

 
Solar cell prices plunge to all-time low

In a new weekly update for pv magazine, OPIS, a Dow Jones company, provides a quick look at the main price trends in the global PV industry.
Read