2023. október 30.

MANAP hírlevél, 43. hét

 
 
Kiderült: két hét múlva jön a tárolótelepítési pályázat

A hálózati villamosenergia-tárolók telepítését és működtetését energiapiaci szereplők számára támogató pályázati konstrukcióról újabb részletek derültek ki ma a Hungary Battery Day konferencián. Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára beszélt a támogatási rendszerekről.
 

 
  BELFÖLD

 
Új napelemes pályázat: ekkora önerővel és megtérüléssel számolhatunk

A kedvezményezettek mellett az egész magyar villamosenergia-rendszer megújulása szempontjából jó hír, hogy a kormány a bruttó elszámolásba kerülő háztartási napelem tulajdonosok számára 2024-ben egy 75 milliárd forintos keretösszegű akkumulátoros energiatároló telepítési pályázatot hirdet - mondja Székely András, az Optimum Solar Home System Kft. tulajdonos-ügyvezetője, aki szerint még szélesebb körű, támogatási feltételű és folyamatos jellegű hasonló ösztönzésre is lenne igény.

 
Kiszámolták, mennyit kap jövőre egy napelemes az államtól

A kormány 75 milliárd forintos keretösszegű, akkumulátoros energiatároló telepítési pályázatot hirdet a bruttó elszámolásba kerülő háztartási napelem tulajdonosok számára 2024-ben.

 
Lényegében csak átcímkézte a napelempályázatot a kormány, amit most újnak akarnak eladni

Az elmúlt hetekben beharangozott, jövőre kiírandó 75,8 milliárd forintos napelemes és energiatárolós pályázatot újként hirdeti a kormány, pedig valójában egy régi ígéret átcímkézett felmelegítése.

 
Orbán Viktor: A zöld energia előnyeinek kihasználásához Kínával kell együttműködni

Ha azt akarjuk, hogy Magyarország a zöld energia előnyét kihasználja, és az energia tekintetében független legyen másoktól, akkor a kínai cégekkel és technológiával kell együttműködnie – jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 
Ez kell ahhoz, hogy a napenergia adhassa a legtöbb áramot

Egyre többen használnak napjainkban napelemeket, ami bizony a hálózatot is próbára teszi, Európában folyamatosan zajlanak a fejlesztések. A brit Exeteri Egyetem és a University College London kutatói úgy vélik, egyhamar nem is szabad abbahagyni, ugyanis még 2050 előtt domináns energiaforrássá válhat a napenergia.

 
A mi pénztárcánk elég lapos a napelemekhez – az utca emberét fűtési szokásairól kérdeztük

Noha az ősz eddig elég enyhe volt, hajnalonként már nehezen kúszott fel a hőmérő higanyszála, így elindult a fűtési szezon is. Az utca emberét rezsifogyasztási szokásaikról kérdeztük, és arról is érdeklődtünk, gondolkodnak-e megújuló energiát előállító beruházásokban.
 
 
  NEMZETKÖZI

 
IEA: Solar PV to contribute more than half of new power capacity to 2030

Renewables are set to contribute 80% of new power capacity to 2030 in the stated policies scenario (STEPS), with solar PV alone accounting for more than half of this, according to the International Energy Agency (IEA).

 
EU solar lobby urges ban on forced labor in solar products

The European Solar Manufacturing Council says that the European Commission should ban all products made with forced labor to ensure the future of the European PV manufacturing sector.

 
Solar Power Market Size to Surpass USD 373.84 Billion by 2029 | Fortune Business Insights

The global Solar Power Market size was valued at USD 234.86 billion in 2022, and Solar Power Market is projected to reach USD 373.84 billion by 2029, growing at a CAGR of 6.9% from 2022 to 2029. An increase in carbon reduction and power generation using renewable sources is considered one of the best substitutions and is anticipated to drive market growth.