2024. október 14.

MANAP hírlevél, 42. hét

 
 
 
KÁT, szaldóelszámolás, rezsicsökkentés: a vállalatok fizetik meg az árát
 
Egyre súlyosabb ellentmondásokat szül a magyar villamosenergia-hálózat fenntartásában és az energiatermelésben a KÁT, a rezsicsökkentés és szaldóelszámolás, amelyek nem mindig teszik lehetővé, hogy a termelés és a fogyasztás egy időben találkozzanak egymással. A rendszer rugalmatlansága olyan elképesztő helyzeteket is kialakíthat, mint hogy Paks I. blokkjait kell leszabályozni, a napelemek "lekapcsolása" helyett. 
Elolvasom
 
 
  MANAP A MÉDIÁBAN
 
 
Nyílt levél a napelemesektől az energiaminiszternek, ezt kérik

A napelemes iparág több egyeztetést és pontosabb szabályozást vár el a kormánytól a készülő településrendezési és építési követelmények rendelettervezete kapcsán, és ezt a MANAP Iparági Egyesület nyílt levélben jelezték is a területet felügyelő Lázár János építésügyi miniszternek.
Elolvasom
 
 
Új szabályozás: nem mindegy, hogy egy tanyasi épületen van a napelem, vagy Pécs belvárosában

A napelem telepítéséről szóló jogszabályban az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint vannak túlszabályozások. Szolnoki Balázs Ádám szerint nem kellene egy kalap alá venni például a városi utcaképet és a tanyavilágot.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD
 
 
Az energiatárolás mentőövet dobhat a naperőműveknek is

A tíz évvel ezelőtti helyzethez képest a kilátások rendkívül bizonytalanná váltak az energiaszektorban, a gyorsan változó körülmények pedig minden érintett szereplőre feladatokat ró. A jelentős részben éppen a naperőművek elterjedésének következtében előállt helyzetben ma Magyarországon és a régióban naperőművet létesíteni piaci alapon messze nem kecsegtet olyan magas megtérüléssel, mint történt ez évekkel ezelőtt, amikor itthon is elindult a rendkívüli beruházási boom.
Elolvasom

 
Most közölték a hazai napelemekről: ezt jobb, ha tudod a Napenergia plusz programról

A stratégiai előrejelzések a következő évtized elejére számoltak 6 000 megawattnyi napelemes kapacitás kiépülésével Magyarországon. Az átviteli rendszerirányító MAVIR frissített adatgyűjtése szerint már idén október elejére ennél ötödével több, 7 218 megawatt beépített teljesítménnyel bírtak a hazánkban működő naperőművek.
Elolvasom
 
 
Úgy tiltották be az erkélynapelemeket, hogy nyitva hagytak pár kiskaput

Ellentmondásosnak, vagy legalábbis nem elég körültekintőnek tűnik az a jogszabály, amely 2025-től megtiltja, hogy erkélyekre napelemet lehessen helyezni – a szakma így értékeli azt, hogy a tiltást adott esetben elég könnyen ki lehet kerülni.
Elolvasom

 
Óriásit esett az akkumulátorok ára, és várhatóan közel sincs még itt a vége

Az Alteo saját beruházási tapasztalatai alapján az akkumulátoros energiatárolók beruházási/CAPEX-igénye egyetlen év alatt 40%-kal csökkent, és semmi garancia nincs arra, hogy ez itt meg fog állni. Biztos vagyok benne, hogy a napelemekhez hasonló, vagy még annál is nagyobb csökkenés itt is be fog következni - fogalmazott Fekete Csaba a Portfolio Energy Investment Forumon tartott előadásán Az Alteo üzletfejlesztési igazgatója, aki úgy véli, hogy más technológiák nagyon nehezen fognak labdába rúgni, hiszen ez már most is óriási mennyiségben áll rendelkezésre.
Elolvasom

 
Nagykapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót adtak át Győrben

A biztonságos energiaellátás egyik legfontosabb eleme az energiatárolás, az energia folyamatos rendelkezésre állása a vállalkozások működésének egyik legfontosabb eleme, és alapját képezi a termelőszektor működésének.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI
 
 
International Energy Agency Projects a Massive Boom in Wind and Solar Power

New reports from two influential energy analyst groups say the world is about to see an unprecedented surge in renewable energy, but government leaders must still do more to bring down greenhouse gas emissions if we are to avoid the worst effects of climate change.
Read more
 
 
Solar PV to account for 80% of the world’s renewable capacity additions this decade

Solar PV is set to be the driving force behind the world’s rapid expansion of renewable power capacity installations in the coming decade, with solar set to account for 80% of the 5,500GW of new clean energy additions made by 2030.
Read more

 
Energy storage is a solved problem

There are thousands of extraordinarily good pumped hydro energy storage sites around the world with extraordinarily low capital cost. When coupled with batteries, the resulting hybrid system has large energy storage, low cost for both energy and power, and rapid response. Storage is a solved problem.
Read more