2024. október 08.

MANAP hírlevél, 41. hét

 
 
 
Újabb szigorítást tervez a kormány a napelemeknél
 
A Lázár János vezette minisztérium egyebek közt javasolja: a lapostetős házaknál úgy helyezzék el a paneleket, hogy azokat ne lehessen látni az utcáról. A szakmai szövetség szerint a jogszabály abszurd.
Elolvasom
 
 
 
  BELFÖLD
 
 
Jönnek az újabb tiltások a napelemeknél – meglepő változtatásokról döntött a kormány

Január elsejétől tilos lesz erkélynapelemek telepítése Magyarországon – derül ki az éjjel megjelent Magyar Közlönyből. A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériuma egy hete mutatott be egy új jogszabálytervezet, amelyet egy hétig társadalmi egyeztetésre bocsátottak.
Elolvasom

 
Betiltotta az erkélynapelemeket a kormány

Néhány órával azután, hogy a Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség tiltakozásának adott hangot a kormány által tervezett napelemes szigorítások miatt, már meg is jelent a hétfő éjjeli Magyar Közlönyben a kormány rendelete a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról. Ez több mint 100 paragrafust tartalmaz, amelyek az építésügyi kereteket és ingatlantervezési szabályokat sok helyen alapvetően átírják, illetve tisztába teszik. Ezek közül az egyik a napelemek és napkollektorok elhelyezését szabályozza, a másik rész a szélerőmű-telepítések általános kereteit szabják meg.
Elolvasom

 
Csörte Kínával a hidrogénpiacon: az EU egy újabb konfliktusba szalad bele? 

Az Európai Unió továbbra is azért küzd, hogy az energiatermelésben, különösen a megújulók terén függetlenebbé váljon, és visszaszorítsa Kína dominanciáját. Az EU október elején szavaz arról, hogy végül milyen importvámokat vet ki a kínai elektromos járművekre, ezzel védve saját autóiparát. Szeptember végén azonban egy megújulóenergetikai terület, a zöldhidrogén-piac került az EU döntéshozóinak fókuszába. Brüsszel most új intézkedésekkel igyekszik korlátozni a kínai beszállítók szerepét a megújuló hidrogén előállítására kiírt támogatási programok, az ún. aukciók során. 
Elolvasom

 
Elképesztő összegek mennek el támogatásokra, amik hátráltatják a környezetvédelmet

Az Earth Track új jelentése szerint a világ évente legalább 2,6 billió dollárt költ olyan támogatásokra, amelyek tönkreteszik a környezetet és a globális felmelegedést táplálják.
Elolvasom

 
Napelemengedélyre várók sora lélegezhet fel

Olyan hálózatfejlesztést hajtott végre az Opus Titász, amelynek köszönhetően nő a vezetékrendszere terhelhetősége. Ezután sok olyan leendő napelem-üzemeltető készülhet a panelek telepítésére, amely az elrendelt szüneteltetés miatt hiába várt az engedélyre.
Elolvasom

 
Jöhet a napelemesek ellenlépése, nem az állami közműveknek adják el az áramot

Háztartási napelemet telepíteni Magyarországon ma már alapvetően nem éri meg, miután a kormány a lakosság számára rendkívül kedvezőtlen elszámolási és áramátvételi szabályokat alakított ki. Kivételt jelenleg csak az állami támogatásos konstrukció (NPP) jelent, de ez hamarosan kifut, és nem tudni, mi lesz utána.
Elolvasom

 
Megközelítette a 300 ezret a háztartási naperőművek száma

Napenergia Plusz Program: már több mint 3000 családnak fizettek ki támogatást a modern napelemes rendszerek telepítéséhez.
Elolvasom

 
Vége a 142 éves szénkorszaknak: az utolsó szénerőművét is bezárta az Egyesült Királyság

2012-ben még az ország energiatermelésének 39 százalékát adták a szénerőművek az Egyesült Királyságban, ahol még 1882-ben nyílt meg a világ első ilyen létesítménye. Mostantól ez már a múlt.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI

 
How the US Lost the Solar Power Race to China

Bloomberg Opinion’s climate columnist visited Michigan, the former heart of the solar industry, and China to learn how good, old-fashioned capitalism won out.
Read more

 
How our aging grid can manage the surge in solar energy

As we introduce more renewable energy into the mix, we must also address these challenges to ensure a reliable grid that can support the nation’s clean energy goals. Nick Tumilowicz, director of product management, distributed energy management at Itron offers four solutions.
Read more

 
Germany Has Installed 550,000 Balcony Solar Panels. The United States Could Do it Too

Germany has taken a small step towards reducing greenhouse gas emissions by outfitting over half a million balconies with solar panels. This initiative, known as balkonkraftwerk, or “balcony solar,” has become increasingly popular due to its simplicity and effectiveness in allowing urban residents to generate their own electricity.
Read more