2023. október 16.

MANAP hírlevél, 41. hét

 

Új napelempályázatot hirdetnek, az Orbán-kormány fenn akarja tartani a magyarok fejlesztési kedvét

A bruttó elszámolás alá eső háztartási napelemesek piaci áras áramértékesítési lehetősége egyelőre egy felvetés, amellyel kapcsolatban még számos műszaki és gazdasági kérdés tisztázandó.
Elolvasom
 
 
 
  MANAP A MÉDIÁBAN

 
Az EnergiaVilág magazin 2023. október 9-i adása

75 milliárdos pályázat indul napelemtelepítés ösztönzésére; Budapesten gyűltek össze a energiaszabályozó hatóságok küldöttjei - erről is szól az EnergiaVilág október 9-ei műsora.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD

 
Kiderült: lezárja a lakossági napelemes pályázatot a kormány

A Napenergia Plusz Programról szóló friss kormányhatározat a gyakorlatban azt jelenti a Portfolio megerősített értelmezése szerint, hogy a kormány lezárja a két éve elindított 201 milliárd eurós lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatot, azaz nem hirdeti meg a korábban tervezett második pályázati kört, és az így felszabaduló forrás terhére hirdeti meg a 75,8 milliárdos keretösszegű új Napenergia Plusz Programot. Összefoglaljuk röviden, hogy hogyan is jutottunk idáig és ez mit is jelent.
Elolvasom

 
Őrült tempójú fejlesztés folyik a napelemesek érdekében

Remélhetőleg nem marad zárva a jövő év elejétől az a mintegy 11 ezer áramkör – az összesnek mintegy 7 százaléka – a háztartási méretű kiserőművek előtt, amelyek a zárolás 2024. január 1-ji feloldására júliusban még alkalmatlannak minősültek. Ennek érdekében a nyáron tervezettnél nagyobb ütemű fejlesztések szükségesek az E.On, az Opus Titász és az MVM elosztóhálózatain.
Elolvasom

 
Nyilvántartásba vették az első energiaközösségeket

Nyilvántartásba vették az első energiaközösségeket, ezek között regisztrálták a Közösségi Energia Szolgáltató Nonprofit Kft-t., amelynek fő tulajdonosa a Magyar Természetvédők Szövetsége - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.
Elolvasom

 
A fenntartható energiatermelés új szintje: napelemeket forgat a szélturbina

Gyakorlatban is működik a hibrid berendezés, ami ötvözi a napelemeket a szélturbinával és akár távvezeték oszlopokra is telepíthető a gyártó szerint.
Elolvasom

 
Hogyan alakul át az Európai Unió energiarendszere?

A megújuló energiáról és az energiahatékonyságról szóló uniós irányelv felülvizsgálatáról az Európai Bizottság szakemberei foglalták össze a legfontosabb tudnivalókat.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI

 
DNV: Solar PV’s LCOE to halve by 2050

The levelised cost of energy (LCOE) for solar PV will drop to US$21/MWh by 2050, while global solar PV installed capacity and solar plus storage capacity will reach 15.3TW by 2050, according to Norwegian-headquartered consultancy firm DNV’s Energy Transition Outlook 2030.
Read

 
New hail test to assess impact of large, high-velocity ice balls on solar panels

A research group in Switzerland has enhanced the hail test stand to measure the impact of ice balls with larger diameters and higher speed on solar panels. The new testing approach will reportedly enable solar panel makers to assess their products with adequate safety margins.
Read