2024. szeptember 30.

MANAP hírlevél, 40. hét

 
 
 
Mérni fogják a magyarországi háztartási naperőművek termelését
 
Az Energiaügyi Minisztérium több intézkedést készít elő: többek között a hálózati beruházások adminisztrációjának könnyítése, a háztartási méretű naperőművek termelésének mérhetősége, és az energiaközösségek létrejöttét segítő szabályozás továbbfejlesztése érdekében – mondta el Steiner Attila a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlésén tartott előadásában.
Elolvasom
  
 
  BELFÖLD
 
 
Bajban az európai energiatárolás nagy reménycsillaga

A Northvolt svéd energiatárolókat gyártó nagyvállalat bajba került, pedig a svéd gigagyár az EU válasza lenne a kínai és amerikai gyártás dominanciájára. A cég az elektromos autók iránti csökkenő kereslet és (az üzemben résztulajdonos) VW problémái miatt nemrég bejelentette 1600 munkahely megszüntetését. Sőt, az épülő kanadai gyáruk indulása tovább csúszhat, és kérdésessé vált egy tervezett északnémet óriásüzem sorsa is.
Elolvasom
 
 
Közeleg a megújuló ingyenáram korszaka

Az S&P hitelminősítő beszámolója szerint a napenergia árakat több helyen nulla euróra csökkentették dél és 15 óra között. Ez lehetővé teszi egy merőben új gyakorlat bevezetését az emberek energiafogyasztásában.
Elolvasom
 
 
Nagyot vállalt a világ a klímakatasztrófa elkerülése érdekében, de az IEA szerint teljesíthető a feladat

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedden közzétett jelentése szerint a megújuló energiaforrások 2030-ig történő megháromszorozására és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentésére irányuló cél elérhető, de jelentős erőfeszítésekre lesz szükség.
Elolvasom
 
 
A fogaskerék, amit az univerzum összes energiája sem lenne képes egyszer körbeforgatni

Mindössze 100 fogaskerékből áll a szerkezet, amely utolsó kerekének az elforgatásához több energiára lenne szükség, mint amennyi az ismert univerzumban a rendelkezésre áll.
Elolvasom
 
 
Háromszoros pénzt is hozhat a napelem

Olyan értékesítési konstrukciót kínál a háztartási méretű napelemek tulajdonosainak egy vállalkozás, amellyel észszerűsíthető a berendezés működése, ezáltal több pénzért adható el az árama. A titok nyitja: a napelemet a PentaSun aggregátori rendszerében kell üzemeltetni.
Elolvasom
 
 
Lantos Csaba: a naperőművek példátlan előretörése kihívásokat is okoz, tovább eshet idén a gázfogyasztás

"Ködképeket kerget az, aki azt gondolja, hogy az energiaátmenet kizárólag megújulókkal megvalósítható", éppen ezért a magyar kormány a naperőművek és a nukleáris energia mellett a három rugalmas gázerőműre is épít az energetikai lépések során – hangsúlyozta Lantos Csaba energiaügyi miniszter az MVM 54. Nemzetközi Gázkonferenciáján. Leszögezte: az, ami a naperőművek beépített teljesítménynövekedése terén Magyarországon zajlott az elmúlt években, példa nélküli, igaz ez növeli az áramárak volatilitását, és éppen ezért az energiatárolás terén is fontos előre lépni. 
Elolvasom
  
 
  NEMZETKÖZI
 
 
Chart: Solar power keeps beating expectations

Energy forecasters have long underestimated the speed at which solar power is growing around the world. It’s not the first time that’s happened.
Read more
 
 
The Long-Promised "Solar Age" May Have Finally Begun

Data shows solar energy is booming worldwide. Is humanity about to have energy in abundance for the first time in its history?
Read more
 
 
How an Arizona recycling plant is working to keep old solar panels out of landfills

Adam Saghei walks among hundreds of discarded solar panels, collecting dust instead of power under the relentless Arizona sun at the We Recycle Solar facility.
Read more
 
 
Standalone PV-hydrogen-battery system for EV charging

Researchers in Pakistan have tested several configurations of an offgrid PV-hydrogen system intended to power EV chargers. The system achieved the lowest levelized cost of electricity when it was combined with battery storage.
Read more