2023. október 09.

MANAP hírlevél, 40. hét

Lantos Csaba bejelentette az új napelemes elszámolási szabályokat, ismét pályázatot hirdet a kormány!

Január elsejétől a kormány az ország jelentős részén feloldja a háztartási méretű kiserőművek átmeneti betáplálási korlátozását, párhuzamosan pedig megérkezik az új bruttó elszámolási szabályozás is - jelentette be Lantos Csaba a Portfolio Energy Investment Forum 2023 konferenciáján. Az energiaügyi miniszter ismertette, hogy nettó 5 forint körüli átvételi árakra számíthatnak a napelemesek. A kabinet egy új 75 milliárd forintos támogatási programot is indít a panelek és a tárolók együttes építésére. A miniszter előadásában ismertette a magyar és az európai energiafüggetlenség főbb kihívásait, valamint a kormány gázellátási és áramhálózati fejlesztéseit is.
Elolvasom
  
 
  SZABÁLYOZÓI 
 
 
Elindult a háztartási méretű kiserőművek betáplálási lehetőségét ellenőrző oldal

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által működtetett honlap azon felhasználók részére készült, akik 2022. október 31-ét követően adták be, illetve tervezik beadni kérelmüket, és háztartási méretű kiserőművet (HMKE) szeretnének létesíteni, vagy a meglévőt bővítenék.
 
  
  BELFÖLD
 
 
Az országos ingatlankínálat alig 4 százaléka rendelkezik napelemmel

A vevői érdeklődésben azonban egyelőre nem érezhető, hogy célzottan keresnék a napelemmel ellátott ingatlanokat.
 
 
Óva int az importvámoktól az európai napelemipar

Az európai napelemgyártók figyelmeztették a politikusokat, hogy ne sújtsák importvámokkal az ágazatot, mert az fennakadásokat okozna a kínai ellátási láncban, és megnehezítené, hogy a kontinens gyorsabban álljon át a tiszta energiára.
 
 
Megjelent a rendelet a lakossági napelemek telepítésére és az energia tárolására kiírt pályázatról

A 75 milliárd forintos keretösszegű pályázatban a családok vissza nem térítendő támogatást kapnak, ami a költségeik 65%-át fedezi.
 
 
Indul a Napenergia Plusz program

A kormány olyan modern háztartási kiserőművek létesítéséről döntött, amelyek nemcsak a napelemek telepítését, hanem az energiatárolást is magukban foglalják.
 
 
Itt az új energia világa?

A Portfolio által idén is megrendezett Energy Investment Forumon az energiahatékonyság, az ellátásbiztonság és a dekarbonizáció együttes magyarországi kihívásairól beszélgettek az iparág fontos szereplői. Kiderült többek között, hogy az  energetikai trilemma melyik ágát tartják a legfontosabbnak a vezetők, de az aktuális nehézségek és kihívások is terítékre kerültek.
  
 
 
  NEMZETKÖZI
 
 
Global carbon emissions from electric power may peak this year, report says

Carbon emissions from the global electricity sector may peak this year, after plateauing in the first half of 2023, because of a surge in wind and solar power, according to a climate thinktank.
 
 
MIT scientists used solar power to make drinking water cheaper than tap water

Researchers from MIT and Shanghai Jiao Tong University have published a paper, “Extreme salt-resisting multistage solar distillation with thermohaline convection,” in the journal Joule about a study that has the potential to make a big leap forward in reducing the cost of water production because it doesn’t require electricity to run.
 
 
SolarPower Europe says German solar trade tariffs “not the solution” to price drops

The German government is considering the possibility of imposing trade barriers on Chinese-imported solar modules and components to Europe, a move that has been met with concern by trade body SolarPower Europe.
 
 
European warehouses now storing more than 80 GW of unsold solar panels

New figures provided to pv magazine by Rystad Energy reveal that the amount of unsold panels in European warehouses may have more then doubled between mid-July and the end of August, and that it may reach 100 GW by the end of the year. Analyst Marius Mordal Bakke explained that PERC modules bought and stored by a European distributor for $0.23/W in March are now facing an average spot price of $0.16/W today, which could very likely be $0.15/W next month.