2024. szeptember 26.

MANAP hírlevél, 39. hét

 
Háromszoros árral csábítja itthon egy cég a lakossági napelemes villamosenergia-termelőket
 
Magyarországon egyedülálló lehetőséget kínál a magánszemélyek számára a PentaSun, amely elindította az ország első aggregátori szolgáltatását a lakossági 50kVA alatti napelemes energiatermelés területén. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a bruttó elszámolásban részt vevő háztartások a jelenlegi állami vételárnál magasabb, akár háromszoros áron értékesítsék a megtermelt villamosenergiájukat, növelve ezzel a beruházásaik megtérülését.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD
 
 
Öt forintnál sokkal többet kapnak a magyarországi napelemesek a betáplált áramért? – Csak lassan a testtel!

Az elmúlt években nem csak Magyarországon, de Európa-szerte megváltoztak a háztartási méretű (HMKE) napelemes kiserőművekre vonatkozó elszámolási szabályok; és a következő nagy változás idehaza elméletileg 2025 januártól várható.
Elolvasom

 
Már több mint 20 ezer család telepíthet napelemet és energiatárolót a támogatásnak köszönhetően

Meghaladta a húszezret a támogatott kérelmek száma a modern napelemes rendszerek létesítésére ösztönző pályázaton - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM).
Elolvasom

 
Naperőművel zöldítik a budapesti plázákat? A Westend már lépett

A Gránit Pólus Csoport tulajdonában álló Westend az első felhasználók között csatlakozott a Solar Markt és a Green Cloud együttműködésében megvalósuló, Szihalmon található naperőműhöz. Így a bevásárlóközpont az éves energiafelhasználásának több mint 60 százalékát megújuló energiával váltja ki.
Elolvasom

 
Megvannak az első sikeres új geotermikus projektek Magyarországon - Rengeteg gázt spórolhat meg az ország

A 2023 márciusában hatályba lépett új geotermikus szabályozási és engedélyezési rendszer óta már több mint 100 geotermikus feltárási kérelmet nyújtottak be a magyarországi hatósághoz, amelyek közül már több mint 40 engedélynél megkezdődött a feltárási tevékenység, sőt "ma már büszkén bejelenthetjük az első felfedezéseket is" – emelte ki pénteki beszédében Steiner Attila.
Elolvasom

 
Végre egy jó hír: ebben a világon a harmadikak, Európában a másodikok vagyunk

"A jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és a tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is" - olvaható a lapunkhoz eljuttatott közleményben.
Elolvasom

 
Már több mint 20 ezren kértek támogatást napelemes rendszerre

Meghaladta a húszezret a támogatott kérelmek száma a napelemes rendszerek létesítésére ösztönző pályázaton. A nyertes háztartások több mint 82 milliárd forint állami hozzájárulással válnak képessé a zöldenergia saját célú termelésére és tárolására. A nyári keretemelésnek köszönhetően már most az eredetileg kalkuláltnál mintegy harmadával több háztartás beruházásait segíti a program - közölte az Energiaügyi Minisztérium.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI

 
Even solar energy’s biggest fans are underestimating it

Every day, the sun’s rays send 173,000 terawatts of energy to Earth, 10,000 times the amount used by all of humanity. Which is to say, the potential for solar energy is immense, and we’re nowhere near the limit.
Read more

 
Our old electrical grid is limiting how much wind and solar power we can use

Use of green energy hit an all-time high last year: Renewables produced nearly a third of the electricity used around the globe, according to a new report out from the global policy network REN-21.
Read more

 
Solar power continues to surge in 2024

Ember’s analysis of the latest data on monthly capacity installations shows that the world is on track to reach 593 GW of solar installations by the end of this year. This would once again surpass most industry forecasts, and comes after 2023 showed record growth in solar installations of 86% compared to 2022.
Read more

 
Top Solar Titans and How They Power the Green Energy Transition

Governments, businesses, and consumers are increasingly seeking sustainable energy sources as climate change concerns grow. While solar and other alternatives can be more costly or complex to produce compared to fossil fuels, they offer the key benefit of a much smaller environmental impact.
Read more