2023. október 05.

MANAP hírlevél, 39. hét



Hiába mondják az ellenkezőjét: még mostantól kezdve is megéri napelemet telepíteni

A jelenlegi szabályozás szerint, aki 2024. január 1. után létesít háztartási méretű napelemes rendszert, már csak a kedvezőtlenebb bruttó elszámolás alapján használhatja azt. Energiatárolással és rendszer-optimalizálással azonban továbbra is megéri a napelemes beruházás.
Elolvasom
 
 
 
Bajba kerülnek a 100%-os napelemes pályázat nyertesei?

Több, mint másfél évvel a pályázat benyújtása, és a 40%-os előlegek részbeni kifizetése után idén júliusban újra megnyílt az online elszámolási felület a 100%-os lakossági napelemes pályázatban. Mind a pályázók mind a kivitelezők nagy reménnyel várták ezt a pillanatot abban bízva, hogy végre elindulhat a mintegy
35 000 lakossági projekt kivitelezése még a téli fűtési szezon előtt.
Elolvasom
  
 
  SZABÁLYOZÓI 
 
 
Ellátásbiztonság, infrastruktúra projektek és jövőbiztos árampiaci modell a nemzeti szabályozó hatóságok napirendjén

Az európai uniós energiaszabályozó hatóságok együttműködési szervezeteinek döntéshozó fórumai szeptemberi ülésükön közös véleményt alakítottak ki a gáz és hidrogén, valamint a villamos energia infrastruktúra projektek hatodik uniós listájának tervezetéről. A hatóságok képviselői emellett áttekintették az ACER publikálás előtt álló jelentését a villamosenergia piac ellátásbiztonságáról, továbbá elfogadták a jövőbiztos villamosenergia-piacmodell kialakításáról szóló tanulmány kereteit. A dokumentumok előkészítésében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is aktívan részt vett.
  
 
  BELFÖLD
 
 
Fontos napelemes lépésre készül a kormány - új keretmegállapodás készül

A kormány a Nemzetközi Napenergia Szövetség (International Solar Alliance, ISA) megalakításáról szóló keretmegállapodás kormányrendelet formájában történő kihirdetésére készül. Az India által életre hívott szövetség célja, hogy összehangolja a napenergia felhasználását és fejlesztését az országok között, és csökkentse a finanszírozási és technológiai korlátokat, amelyek még mindig gátolják a napenergia terjedését a világban. Egy globális 1000 milliárdos finanszírozási programban lehet így érintett Magyarország..
 
 
Fellégezhetnek az északi-balatoni napelemesek, hatalmas fejlesztés Aszófőn

Az új aszófői energiatároló a nyári főszezonban segít csökkenteni a villamos hálózat terhelését. Főleg a Balaton északi partján lévő napelemeseknek jelent ez könnyebbséget.
 
 
Nagyot fog szólni: új, lítiummentes energiatárolót dobnak piacra

A NASA technológiát alkalmazó gyártó azt állítja, hogy az új megoldással 30 évre tolják ki az akkumulátorok élettartamát. Ez idő alatt 30 000 töltési ciklust is kibírnak, és még mindig 86 százalékos kapacitással fognak rendelkezni, vagyis tovább használhatók.
 
 
Nyilvános töltőn is felhasználható az otthoni napelemes túltermelés Szlovákiában

Szlovákiában a jövő hónaptól az otthoni napelemmel rendelkező villanyautó tulajdonosok a napelemes túltermelést nyilvános töltőkön is felhasználhatják országszerte.
 
 
Bruttó elszámolás mellett is megéri belevágni a napelem-telepítésbe

A jelenlegi szabályozás szerint, aki 2024. január 1. után létesít háztartási méretű napelemes rendszert, már csak a kedvezőtlenebb bruttó elszámolás alapján használhatja. Energiatárolással és rendszer-optimalizálással azonban továbbra is megéri a napelemes beruházás.
 
 

  NEMZETKÖZI
 
 
Boost in solar energy and electric vehicle sales gives hope for climate goals, report says

The window to limit human-caused warming to a globally agreed goal is narrowing but still open because of the huge growth of solar energy and electric vehicles sales worldwide, a report said Tuesday.
 
 
Redefining The Global Architecture In Solar Energy: The US, LAC, And China

Winning the renewable energy race is essential to who controls the narrative and sets global standards. From the annual UN General Assembly meetings to the G20 and The BRICS to (now the “Expanded BRICS”) highlight how nations place importance on developing alternative forms of energy— solar being a key example— and competitive ecosystems are redefining traditional and non-traditional industries and geopolitical alliances. This is the new global architecture in solar energy. Dynamics in the Western Hemisphere, once a bastion and a symbol of America’s global influence, have changed in the past two decades. A lack of concerted attention from the U.S. government and private actors has prompted Latin America and the Caribbean governments to look east for development assistance and a more reliable trade partner.
Read
 
 
Solar module prices are falling, with no end in sight

Solar module prices have never fallen so sharply in such a short period of time. One reason for this is the “PV module glut” in warehouses in Europe, according to pvXchange’s Martin Schachinger.
 
 
EV sharing to provide stationary storage services via V2G tech

We Drive Solar and MyWheels have announced plans to transform the Dutch city of Utrecht into the world’s first municipality with a “neighborhood battery on wheels.” The system will feature 25 Ioniq 5 vehicles equipped with vehicle-to-grid (V2G) tech from Hyundai Motor.