2024. szeptember 16.

MANAP hírlevél, 38. hét

 
 
 
Átadták Magyarország legnagyobb termelésű naperőművét
 
Kedd délelőtt adták át Magyarország legnagyobb termelésű naperőművét a Heves vármegyei Szihalomban: a Solar Markt Csoport új, csúcstechnológiás erőműve speciális szoftveres vezérléssel és 12 meteorológiai állomással van felszerelve, és hatékonyan használja a talajról visszaverődő fényt is.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD

 
Megépítik Európa legnagyobb úszó napelemfarmját, 37 ezer otthont láthat el árammal

A tervek szerint 2025-ben kapcsolhatják be azt a franciaországi úszó naperőművet, ami egy volt kőbánya víztározójának felszínén kap helyet.
Elolvasom

 
Dávid és Góliát: a Big Solar vethet véget a Big Oil uralmának 

A napenergia-termelés kapacitásai rohamosan növekszenek. A tendenciákat tekintve az ágazat és a hét legnagyobb gyártó, a Big Solar nemsokára legyűrheti fosszilis vetélytársait, a Big Oilt. 
Elolvasom

 
Óriási ugrás előtt az áramtárolók: ezermilliárd dolláros üzlet 

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése szerint a globális energetikai tárolókapacitásnak a jelenlegi 200 GW-ról 2030-ra 1, 2050-re pedig 5 TW-ra kell növekednie a nettó nulla kibocsátás eléréséhez. Míg a hálózati tárolás hagyományosan a vízerőművekre épült, az utóbbi években a kémiai energiatárolási megoldások kerültek előtérbe. A lítiumos energiatárolók árának csökkenése és az új kémiai összetételek fejlesztése tovább serkenti az energiatárolási piacot, amely 2040-re 1000–3000 milliárd dollárosra is nőhet.
Elolvasom

 
A Trump-trade után itt a Harris-trade is az amerikai tőzsdéken

Száguldanak a napenergia-papírok a tengerentúli tőzsdéken, a piac megítélése szerint javultak Kamala Harris esélyei az amerikai elnökválasztási kampányban.
Elolvasom

 
Közép-Európa energiaszükségletének 68%-át fedezhetnék napelemek és növények kombinációjával

Egy új tanulmány szerint a mezőgazdaság és a zöldenergia-termelés összekapcsolása növelheti az élelmezésbiztonságot és további jövedelmet biztosíthat a gazdák számára.
Elolvasom

 
Van még benne bőven szufla: Magyarország tövig nyomja a napenergia hajtotta gázpedált

Magyarország az elmúlt évtizedben jelentős előrelépéseket tett a napenergia hasznosításában, ami az előző évre az áramtermelés egyik meghatározó forrásává vált. A felülvizsgálat alatt lévő Nemzeti Energia- és Klímaterv kiemelt célja, hogy tovább növelje a napenergia arányát, miközben az annak bővülését – eddigiekben – korlátozó energiatárolás és hálózatfejlesztés is kiemelt szerepet kap a fenntartható növekedés biztosításában. Az ipari és lakossági napelemes kapacitás szimultán fejlesztésében akad még potenciál. A kormányzati forrásoknak köszönhetően a következő években is folytatódni tud a napenergia-kapacitások bővülése, amit egy újabb, még kevésbé kihasznált megújuló energiaforrás remekül kiegészíthet. A kettő ötvözete pedig tökéletesen lefedheti a magyar háztartások főbb energiafogyasztási szokásait.
Elolvasom

 
Napenergiával, szuper hatékonysággal készül ivóvíz ebben az új eszközben

Mivel ma már mintegy 2,2 milliárd ember nem fér hozzá rendszeres ivóvízhez, a globális vízkrízis megoldásához alternatív megoldások kellenek. Egy új, napenergiát hasznosító eszköz a tengerpartok mentén és szigetországokban élőknek adhat új reményt.
Elolvasom

 
Otthonfelújítási Program – mi minden számolható el?

Nagy port kavart a 2024-es év egyik új állami támogatási formája, az Otthonfelújítási Támogatás. Az otthon korszerűsítésére irányuló pénzügyi támogatás a tervezett júniusi indulás helyett egy hónappal később vált igényelhetővé a magyar lakosság körében.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI

 
The big Harris and Trump Presidential debate winner? Solar power

The Harris and Trump Presidential debate puts solar systems back on the minds of voters and investors.
Read more

 
Storage, hydrogen, and demand flexibility key to avoiding negative prices

Antonio Delgado Rigal, CEO of Spain’s AleaSoft Energy Forecasting, speaks with pv magazine about the rise in negative price hours in major European energy markets. He emphasizes the need for more storage capacity and argues that negative price periods will probably not threaten project profitability over the long term.
Read more

 
Technology helping solar farms counter growing hailstone threat

With storms becoming more frequent due to the climate crisis, insurers are forcing operators to respond.
Read more

 
Chinese solar module prices fall despite price hikes in upstream segment

In a new weekly update for pv magazine, OPIS, a Dow Jones company, provides a quick look at the main price trends in the global PV industry.
Read more