2023. szeptember 25.

MANAP hírlevél, 38. hét

Napelemesek: tiszták végre a szaldó elszámolás keretei, piaci mechanizmus jöhet a bruttó elszámolásban
 
A minapi energiaügyi minisztériumi egyeztetésen tisztázódtak végre a szaldó elszámolás keretei, így eldőlt, hogy minden HMKE-tulajdonosra érvényesek a szabályok, nemcsak a lakosságra, a rendszerhasználati díjfizetés kérdése is kitisztult, az uniós napelemes pályázaton részt vevők is fontos jelzést kaptak – mutatott rá az egyeztetésen részt vevő MANAP Iparági Egyesület elnöke a ma kiadott közleményben.
 
 
  MANAP A MÉDIÁBAN
 
 
Vigyázzunk csak: a kis napelemek ötöde necces körzetben működik

Egyes térségekben kockázatos lenne a jövő év elejétől „ráengedni" az új napelemeket az országos hálózatra, ezért az új csatlakozni kívánóknak egy ideig még várniuk kell.
 
 
  BELFÖLD

 
Steiner Attila: A napelemeseknek nem kell a termelés után rendszerhasználati díjat fizetni

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára fontos bejelentést tett hétfő este a Facebook-oldalán. Úgy fogalmazott: „a sajtóban megpendített téves értelmezéssel szemben nincs olyan elvárás, hogy a háztartási napelemekből hálózatba táplált energia után akár éves szaldó, akár bruttó elszámolásban bárkinek rendszerhasználati díjat kellene fizetnie”.

 
Napelemes elszámolás: ez most a lényeg a viharos hetek után

A háztartási méretű naperőművek termelésére vonatkozó elszámolási szabályok kormányzati bejelentése átlátható helyzetet teremt és legfontosabb üzenete, hogy megszünteti a bizonytalanságot, amely a légből kapott hiedelmek és félreértések táptalaja volt eddig. Lehet, hogy kedvezőtlenebb lesz az elszámolási rendszer, mint eddig, de még így is sokkal jobb alternatíva, mintha fosszilis alapú energiarendszerre alapoznánk az életünket, így a HMKE-kapacitás bővülése a jövőben is folytatódni fog - véli Székely András, a meghatározó iparági szereplőnek számító Optimum Solar Home System Kft. ügyvezetője, tulajdonosa.

 
Fogy a kormány ideje, hogy megnyugtató választ adjon

A magyar kormány egy dolgot már biztosan elért az elmúlt nagyjából egy évben, azon belül is az elmúlt bő három hétben: hogy mindenkinek, aki napelemeket szeretne a háza tetejére, vagy aki ilyen naperőművek felszerelésével foglalkozik, sokkal több ősz hajszála legyen. Nem elég ugyanis, hogy tavaly októbertől átmenetileg megtiltotta a kormány, hogy az új naperőművek betápláljanak a hálózatba (ami tiltás még mindig érvényben van), az elmúlt hetekben a kormány több, egymásnak ellentmondó állítást tett arról, hogyan számolhatják el a jövőben a napelemmel rendelkezők a föl nem használt energiát.

 
Norvégia beüzemeli a világ legészakibb naperőművét a sarkvidéken

Norvégia napelemeket helyez üzembe a Spitzbergákon, a program segítheti az eldugott sarkvidéki települések megújuló energiára való áttérését.

 
Hol tart a napelem-ügy?

Ismét összeültek az Energiaügyi Minisztérium (EM) és a napelemes szervezetek képviselői - olvasható az EM közösségi oldalának hétfői bejegyzésében.

 
Napelemrajongók számára szenzáció, végre nem atomenergiára költ az állam milliárdokat

A dél-alföldi régióban kezdődik el hamarosan olyan nagy teljesítményű energiatárolók tervezése, amelyek működésbe állítása újabb mérföldkövet jelent majd a megújulóalapú áramtermelés részarányának növelésében Magyarországon.
 
 
  NEMZETKÖZI

 
Suburban grids most vulnerable to high levels of EV, heat pump, PV

Researchers from the Netherlands have assessed the potential integration of heat pumps, electric vehicles, and PV systems into distribution grids. They have discovered that suburban grids could face a higher risk of overload. By using actual data from Dutch distribution grid operators, they believe their methodology could be applied to study energy systems in other nations.

 
China solar cell prices hit record lows

In a new weekly update for pv magazine, OPIS, a Dow Jones company, provides a quick look at the main price trends in the global PV industry.

 
“More lines, more digitalisation, more climate resilience”: Grids must be priority for Europe’s net zero plans

Europe’s main barrier to decarbonising its power supply by 2045 is its aging grid infrastructure, 40% of which is over 40 years old, according to a new report by European electricity industry body Eurelectric.