2024. szeptember 09.

MANAP hírlevél, 37. hét

 
 
 
Magyarország az európai napenergia-ágazat kulcsszereplőjévé vált
 
Az idei év januárja és júliusa között az Európai Unión belül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az előző év azonos időszakához képest a naperőművek által termelt áram mennyisége. Ezzel hazánk az európai napenergia-szektorban kulcsszereplővé vált – emelte ki jelentésében a londoni székhelyű Ember-kutatóközpont.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD
 
 
Évtizedek óta várt áttörés jöhet a napelemeknél, miután sikerült visszanyerni az ezüst 99%-át

Olasz kutatók olyan eljárást fejlesztettek ki, amivel minden eddiginél hatékonyabb, és nem mellesleg környezetbarát módon lehet kinyerni a napelemekből az ezüstöt. Ez radikális változást hozhat a panelek újrahasznosíthatóságában.
Elolvasom

 
Kötelezővé válik a napelemek telepítése, nincs kibúvó

Hivatalosan is hatályba lépett az az uniós irányelv, amely alapján minden új épületet fel kell készíteni a napelemek telepítésére.
Elolvasom

 
Rekordot döntött a speciális naperőművek magyarországi telepítése, de idő kellett hozzá

Az energiaár-krízis legsúlyosabb időszakaihoz képest ugyan mérséklődött a hazai vállalatok érdeklődése a saját célra termelő naperőművek iránt, de 2024-ben így is rekordot döntöttek a telepítések, pedig messze még az év vége. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy noha az áramárak a válság óta normalizálódtak, sok cégnek így is megéri saját napelemes rendszerbe ruháznia, a piac pedig nagyjából mostanra tanulta ki a szabályozási környezet változását. Egyelőre azonban továbbra is réspiacról van szó, a kapcsolódó akkumulátor-telepítések pedig még nem igazán indultak be, pedig sok esetben a napelemek mellé célszerű lenne energiatárolót is létesíteni.
Elolvasom

 
Meglepődne, ha tudná mennyit növeli a napelem az ingatlana árát

Egy brit kutatócsoport kimutatta, hogy a napelemekkel felszerelt ingatlanok átlagosan 5,5%-os árprémiummal rendelkeznek a piacon.
Elolvasom

 
Napelemes tetők az autópálya felett? Így csökkenthetjük a globális szén-dioxid-kibocsátást

A globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére egyre több innovatív megoldás születik. Az egyik ilyen ötlet a napelemes tetők telepítése az autópályák fölé, amely nemcsak környezetvédelmi szempontból lenne előnyös, hanem a közlekedésbiztonságot is javíthatná.  
Elolvasom

 
A vártnál többet termelnek a függőleges napelemek, most az is kiderült, hogy miért

A napelemek terjedésével párhuzamosan a villamos energia egyre olcsóbbá válik napközben, az esti és reggeli órákban viszont inkább emelkedett az ára az utóbbi években, ezért egyre több beruházó választja a kelet-nyugati tájolású, függőlegesen telepített (vertikális) naperőműveket. Ezeknek nemcsak a termelési profilja igazodik jobban a villamosenergia-piaci viszonyokhoz, de az adott földterület művelését is lehetővé teszik, cserébe viszont az éves hozamuk alacsonyabb. Megfigyelték azonban, hogy a hozamcsökkenés kisebb annál, mint ami a standard modellek szerint a panelek tájolásából és dőlésszögéből következne.
Elolvasom

 
Három gigawatt új megújuló energia-kapacitást épít fel az MVM az elkövetkezendő években

Az MVM a hazai energiapiac meghatározó szereplője, a zöld beruházásokkal kapcsolatos jogalkotói- és fogyasztói nyomás is komolyan érezteti a hatását. Elképesztő beruházásokkal lehet csak a kívánt, 2050-re tervezett zéróemissziós működést elérni, ráadásul néha olyan technológiákba kéne eurómilliárdokat fektetni, amelyek még teljesen kiforratlanok.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI

 
How mismanagement, not wind and solar energy, causes blackouts

In February 2021, several severe storms swept across the United States, culminating with one that the Weather Channel unofficially named Winter Storm Uri. In Texas, Uri knocked out power to over 4.5 million homes and 10 million people. Hundreds of Texans died as a result, and the storm is estimated to have cost the state $130 billion.
Read more

 
Wind and solar farms power Great Britain’s grid to greenest ever summer

Great Britain’s electricity system has recorded its greenest ever summer after growing numbers of wind and solar farms cut the need for gas power plants to fresh lows.
Read more
 
 
Sunny end to summer boosts solar in most of Europe

In a new weekly update for pv magazine, Solcast, a DNV company, reports that atmospheric pattern resulted in higher than average irradiance from the UK to Poland, with solar generation records broken across several regions. However, northern areas like Norway and Scotland saw significantly less sunlight due to wet weather driven by an Icelandic low pressure system. Meanwhile, Italy and Greece, as well as the African Mediterranean coast experienced normal to slightly below-average irradiance, despite enduring record-breaking heatwaves.
Read more