2023. szeptember 19.

MANAP hírlevél, 37. hét

 
Kijött a napelemes rendelet: marad az éves szaldó, lehet pezsgőt bontani, de egy fura zavar így is maradt

Szeptember 13-án este megjelentek a Magyar Közlönyben azok a kormányrendeletek, energiahivatali határozatok, amelyek tisztázzák a napelemes áramtermelők és fogyasztók éves elszámolási lehetőségeit. A rendeleteket azonnal értelmezni próbálták a különböző szakportálok, FB-csoportok, iparági szövetségek.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD
 
Eldőlt: öt forintért veszik át az áramot az új napelemes elszámolási rendszerben

Bár a Portfolio pontosan idézte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai szavait a Kormányinfóról, de a miniszter tartalmilag más akart üzenni a 2024-től életbe lépő bruttó elszámolási rendszer kapcsán, így nem 13 forintért, hanem 5 forint/kilowattóráért tudják a háztartások betáplálni a hálózatba a megtermelt és el nem fogyasztott villamosenergiát – gyakorlatilag ez a lényege az Energiaügyi Minisztérium ebben a témában adott friss válaszának. Azt is megtudtuk, hogy a magyar háztartások 16%-a még a hálózati betáplálási stop januári feloldása után sem fog tudni csatlakozni a hálózathoz, így abban reménykedhet, hogy olyan gyorsan haladnak majd a hálózatfejlesztések, hogy nem csúsznak le az éves szaldó szerinti napelem telepítésről 2025 végéig.
Elolvasom
 
Eldőlt: ennyiért veszik majd meg az áramot a napelemesektől

A bruttó elszámolási rendszerben alkalmazandó átvételi ár meghatározásának egyik kiindulópontja, hogy a magyar családok a rezsivédelemnek köszönhetően Európában a legolcsóbban jutnak áramhoz. A legkorrektebb árazás az, ha az MVM ugyanannyiért veszi az áramot egy napelemes magánszemélytől, mint amennyiért egy lakossági felhasználó számára biztosítja például a paksi atomerőmű által termelt villamosenergiát – írta meg az Index megkeresésre az Energiaügyi Minisztérium. Így a kép már egyértelmű, kilowattóránként 5 forintért veszik majd meg az áramot a napelemes termelőktől.
Elolvasom
 
Itt van, mely cégek közül választhat, aki a pesti börzén a napenergia-szektort keresi

Nagy port vert fel a hónap elején a háztartási méretű naperőművek elszámolásának kérdése, amely végül kedvezően dőlt el. Megnéztük, mely cégek tartoznak a tőzsdén a napenergia-szektorhoz, és hogy szerepelnek.
Elolvasom
 
Az olcsó energia kora lejárt - óriási átalakítás jön Magyarországon

Az olcsó energia korszaka lejárt, ezért hosszú távra szóló, grandiózusnak nevezhető, összesen 7000 milliárd forintot felölelő tervet dolgozott ki a kormány a szuverenitás elősegítése érdekében az energetika területén - mondta Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a Magyar Nemzeti Bank által szervezett konferencián a zöldáram témájában.
Elolvasom
 
Óriási bejelentés érkezett a napelemeseknek!

Aki szeptember 7. éjfélig, tehát tegnap éjjelig, jelezte az elosztóhálózati társaság felé háztartási napelem telepítési igényét, és 2025. végéig befejezi a beruházását, a telepítéstől számított tíz éven át az éves szaldó elszámolási rendszerben maradhat – gyakorlatilag ezt jelentette be percekkel ezelőtt Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Facebookon, miután ma találkozott Juhász Edittel, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével. Fontos, hogy a Fidesz frakcióvezető kérésével összhangban azon háztartások számára is megmarad az éves szaldó szerinti elszámolás lehetősége a feltelepítéstől számított tíz évig, akik már akár évekkel ezelőtt csatlakoztak a hálózathoz, vagy a tavaly őszi nagy jelentkezési hullám nyomán még csak mostanában zajlik a telepítés a háztetőjükre. Frissítés! Pénteken délután a MEKH elnöke is jelentkezett egy Facebook-videóval, amelyben azt jelezte, hogy a miniszteri jelzéssel összhangban alakítják át a hatósági szabályozást.
Elolvasom
 
Napelemek: új, kiemelten fontos célcsoportot azonosított a kormány

A kormány hosszú távú elképzeléseit tartalmazó Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) közelmúltban felülvizsgált, frissített verziója szerint a háztartási méretű (HMKE) megújuló kapacitások elterjesztésének új, kiemelten fontos célcsoportját a vállalkozások képezik, melyek ezáltal képesek megtermelni a saját maguk által felhasznált energia egy részét. A stratégiai dokumentum ugyan az ezzel kapcsolatos konkrétumokkal is adós marad, de az energiaválság megmutatta, hogy milyen irányban elindulva lehetne ösztönözni a cégek napelem-telepítéseit.
Elolvasom
 
Nekimegy a kínai e-autóknak az EU, pedig a napelemeknél ezzel egyszer már elbukott

Vizsgálatot indít az Európai Bizottság, hogy felmérje, mit tehet az ellen, hogy állami támogatásoknak köszönhetően olcsó kínai járművek árasztják el az unió országait – jelentette be szerdán Ursula von der Leyen elnök az unió helyzetéről tartott éves beszédében.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI
 
How long do residential solar inverters last?

A range of different factors can affect the productive lifespan of residential solar inverters.
Read
 
EU moves to cut dependency on China for battery and solar panel materials

Parliament votes to cut mining red tape and diversify its supplies of raw materials such as lithium and silicon
Read
 
Solar Power Europe Predicts EU Will Reach Its Renewable Energy Goal 3 Years Early

Solar power in Europe is enjoying strong growth, so much so that the EU may reach its solar power goal years ahead of time.
Read
 
Chart: Solar installations set to break global, US records in 2023

Thanks to cheaper solar panels and favorable policy, expect to see a lot more broken solar records in the years to come.
Read