2024. szeptember 02.

MANAP hírlevél, 36. hét

 
 
Rengeteg napenergiát pazarolnak el naponta a magyarországi cégek a hanyagság miatt
 
A vállalkozások többsége elszalasztja azt a lehetőséget, hogy energiamenedzsment-megoldásokkal, illetve energiatárolással hangolja össze a saját célra termelő naperőművének (SCTE) termelését az áramfogyasztási igényeivel, és a leszabályozó naperőműveik miatt naponta rengeteg energiatermelés veszik kárba, ami kivetítve egy kisebb város éves energiafogyasztását fedezhetné – hívta fel a figyelmet közleményében a Green Geo.
 
  SZABÁLYOZÓI

 
Társadalmi egyeztetésen a Nemzeti Energia- és Klímaterv stratégiai környezeti vizsgálata

A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) a kibocsátás-csökkentési és zöldenergia-termelési célszámok nagyarányú megemelésével is hozzájárul a klímasemlegességi, fenntarthatósági vállalások teljesítéséhez. A szakpolitikai dokumentum tavalyi társadalmi egyeztetése után most annak stratégiai környezeti hatástanulmánya véleményezhető 30 napon át.
 
 
  BELFÖLD

 
Egy kisváros ellátására elég napenergia veszik kárba naponta 

Több mint száz megawatt napenergia – egy paksi reaktorblokk teljesítményének 20 százaléka – veszik el naponta Magyarországon a vállalati napelemes rendszerek leszabályozása miatt.

 
Újabb óriási naperőművet adtak át Hajdú-Biharban

A MET Csoport a Hajdú-Bihar megyei település mellett felépítette a második naperőművét - közölte a társaság. A több mint 33 ezer napelemmel működő erőmű csaknem 13 ezer háztartás energiaigényét fedezheti.

 
Megdöbbentő eset derült ki: óriási kockázatot futnak a napelem-tulajdonosok

Több millió hollandiai okos napelemes rendszer felett szerezhette volna meg az irányítást egy etikus hekker, felfedve azok sebezhetőségét a kibertámadásokkal szemben. Az EU villamosenergia-rendszere az energiaátmenet következtében növekvő mértékben digitalizált, ami a kapcsolódó kiberkockázatok növekedését vonja maga után. 

 
30 éves napelemeket teszteltek, érdekes eredmények születtek

Franciaországban egy három évtizede működő napelemes rendszert vizsgáltak. 

 
Döbbenetes magyar naperőmű rekord született: több, mint dupla annyi áramot termeltek, mint a Paksi Atomerőmű

Múlt pénteken délután 1 óra és negyed 2 között újabb történelmi rekord született: 3242 MW-ot ért el az 50 kW feletti ipari méretű naperőművek áramtermelése az elszámolási adatok alapján – hívta fel a figyelmet hétfői Facebook-posztjában az Energiaügyi Minisztérium. Megjegyezzük, hogy ez azt jelenti: 2,4-szer (!) annyi áramot termeltek az ipari naperőművek, mint az aznap éjféltől főjavításra leállított 3. blokk nélkül termelő Paksi Atomerőmű. Pénteken egyébként éppen nem kellett leterhelni a maradék blokkokat a Duna vízhőmérséklete miatt, de ha ezt is meg kellett volna tenni, akkor több, mint háromszor annyi áramot ontottak volna a hálózatra az ipari naperőművek, mint az atomerőmű. 

 
Amerikától Kínáig épülnek a gigagyárak a nátriumos akkumulátoroknak

Ha a nátriumalapú akkutechnológiák előnyeit nézzük, csak idő kérdése volt, hogy mikor kezdődik el a beruházási boom ezen a területen is. Úgy tűnik, hogy erre már nem kell tovább várnunk.
 
 
  NEMZETKÖZI

 
Scientists unveil desert solar modules with higher performance ratio, reduced temperature sensitivity

Researchers in Morocco have carefully configured and tested a novel desert solar module optimized for harsh desert climates.  The new design delivered a 5.8% improvement in performance ratio, a 1.95% increase in efficiency, and reduced temperature sensitivity by 0.85% compared to standard modules.

 
Sunny end to summer delivers European solar records

In a new weekly update for pv magazine, Solcast, a DNV company, reports that a surge in sunshine has resulted in record-breaking solar generation across several European countries this August, with the trend set to continue for the remainder of the month.

 
Why virtual power plants are the future of solar energy

Renewable energy sources are volatile. When the sun doesn't shine and the wind doesn't blow in winter, there is not enough energy production to meet the demand.

 
Ranked: The 15 Countries With the Most Solar Power Installed

Solar energy capacity is growing rapidly, driving the global transition to renewable energy.