2023. szeptember 11.

MANAP hírlevél, 36. hét


Óriási bejelentés érkezett a napelemeseknek!

Aki szeptember 7. éjfélig, tehát tegnap éjjelig, jelezte az elosztóhálózati társaság felé háztartási napelem telepítési igényét, és 2025. végéig befejezi a beruházását, a telepítéstől számított tíz éven át az éves szaldó elszámolási rendszerben maradhat – gyakorlatilag ezt jelentette be percekkel ezelőtt Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Facebookon, miután ma találkozott Juhász Edittel, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével. Fontos, hogy a Fidesz frakcióvezető kérésével összhangban azon háztartások számára is megmarad az éves szaldó szerinti elszámolás lehetősége a feltelepítéstől számított tíz évig, akik már akár évekkel ezelőtt csatlakoztak a hálózathoz, vagy a tavaly őszi nagy jelentkezési hullám nyomán még csak mostanában zajlik a telepítés a háztetőjükre. Frissítés! Pénteken délután a MEKH elnöke is jelentkezett egy Facebook-videóval, amelyben azt jelezte, hogy a miniszteri jelzéssel összhangban alakítják át a hatósági szabályozást.
Elolvasom
 
 
  MANAP A MÉDIÁBAN 

 
Napelemek: iparági egyeztetés volt a minisztériumban

Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára Szilágyi Lászlóval, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnökével és Szolnoki Ádámmal, a MANAP Iparági Egyesület elnökével találkozott szerdán Budapesten – közölte az EM.
 
 
  BELFÖLD


Megvolt a napelemes minisztériumi egyeztetés, éberen figyel az egyesület

Miután szerdán lezajlott az Energiaügyi Minisztériumban a szakmai egyeztetés a napelemesek éves szaldó elszámolásával kapcsolatban, csütörtök este rövid közleményt adott ki a MANAP Iparági Egyesület, amelynek elnöke, Szolnoki Ádám részt vett az említett egyeztetésen. Ebben az egyesület üdvözölte a tárca elkötelezettségét a napelemtulajdonosok iránt, mindemellett éberen figyel és várja a konkrét fejleményeket, bejelentéseket.
Elolvasom

Elsők lettünk energiadrágulásban

Szinte megmagyarázhatatlan, hogy került Magyarország e lista élére. Oroszország a legnagyobb energiabeszállítónk, ugyanakkor a szerződések titkosak, ezért csak tippelni lehet az okokat.
 
Hiába a napelem, brutál villanyszámlát kapott a Szakiellenőr: más is belesétálhat ebbe a csapdába

Majdnem 300 ezres villanyszámlát kapott a Szakiellenőrként ismert Rezsnyák Péter, pedig fél éve termel a napelemrendszere. A YouTube-ról ismert szakember szerint egyszerre kapott 5 havi villanyszámlát, holott amit ez idő alatt elfogyasztottak, azt meg is termelték a napelemek.
 
Védekezzünk okos töltővel a napelemes túlfeszültség ellen

Egyre több otthoni napelem-tulajdonos panaszkodik a napelemes termelés jelentős csökkenésére, melynek oka gyakran a túl magas hálózati feszültség. Jómagam már harmadik éve küzdök a jelenséggel. Idén a legderűsebb napokon csupán fele annyit termel a 9 éves napelemes rendszerem, mint az első 6 évben.
Elolvasom
 
Újabb fordulat a napelemes ügyben: ezekben az esetekben maradhat az éves szaldó

Van mód az éves elszámolásra minden, már meglévő beruházás esetében, sőt azoknál is, akik igényüket szeptember 7-ig benyújtották, de lesz egy határidő is, amíg meg kell valósítsák ehhez. A többiek már bruttó elszámolásba kerülnek majd.
 
Napelemek: megmarad az éves szaldó

2024-től is fenntartják az éves szaldót a már működő háztartási méretű napelemes rendszerekre – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter. A tárcavezető úgy fogalmazott friss videójában, hogy a telepítésüktől számított tíz éven át élhetnek ezzel a napelemesek.
 
Felbukkant egy brüsszeli oldalon Magyarország frissített energia és klímaterve

A nyáron lezajlott magyarországi társadalmi egyeztetés után a minap felbukkant az Európai Bizottság oldalán a Nemzeti Energia és Klímaterv (NEKT) frissített, 259 oldalas angol, és 267 oldalas magyar nyelvű tervezete, amelyről itthon még nem volt bejelentés – szúrta ki a Portfolio.
 
 
  NEMZETKÖZI

 
US solar installations expected to be a record 32 GW in 2023

The US solar industry is expecting to install an unprecedented 32 gigawatts (GW) of new capacity in 2023, according to a report released today by the Solar Energy Industries Association (SEIA) and Wood Mackenzie.
 
Residential solar average payback period is 8.3 years, said EnergySage

Residential solar and storage marketplace and informational site EnergySage has released its market intelligence report for June 2022 to July 2023, highlighting a shifting market under raised interest rates. The report tracks million of data points based on homeowner shopping transactions in its marketplace.
 
How can solar energy installations prioritize ecosystems?

Solar energy will be an integral part of a more sustainable future, but with current technology, generating the amount of power needed in Colorado alone would require using roughly the land area of Denver.
 
PV-powered heat pumps with thermal, electrical storage

Italian researchers have looked at the potential of thermal and electrical energy storage to improve self-consumption rates in buildings when coupled with PV-powered heat pumps. They have concluded that such an approach could yield self-consumption rates of more than 80%.