2024. augusztus 26.

MANAP hírlevél, 35. hét

 
 
 
Kalifornia éppen bebizonyítja, hogy a hálózatra kötött akkumulátoros energiatárolóké a jövő
 
A covidjárvány kellős közepén, 2020 augusztusában több százezer kaliforniainak napokig áramkimaradásokkal kellett megküzdenie, amikor egy hőséghullám meggyötörte az amerikai állam elektromos hálózatát. Két évvel később, 2022 szeptemberében majdnem ugyanez a forgatókönyv játszódott le, de akkor a lakosság önkéntes energiamegtakarítása elegendő volt a hálózat stabilizálására.
Elolvasom  

 
  BELFÖLD
 
 
Beszakadt Magyarország üvegházhatású gázkibocsátása tavaly, túlteljesítettük már a 2030-as célt is

Főként az energia- és a közlekedési szektorok jelentős kibocsátás-csökkentése miatt tavaly 9,5%-kal zuhant a magyar üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátása a megelőző évhez képest, és ezzel az 1990-es bázishoz képest már 43%-os csökkentésnél járunk, azaz túlteljesítette az ország a 2030-ra szóló vállalását – jelentette be egy pénteki közleményben Lantos Csaba. Az energiaügyi miniszter ezért jelezte, hogy "A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímatervben a 2030-ra kitűzött 40 százalékos kibocsátás-csökkentési célszám nagyarányú megemelését kezdeményeztük 50 százalékra."
 
 
Az orosz függőség után Kínától kell megszabadulnia a Nyugatnak

Az Egyesült Államok és Európa versenyt fut, hogy csökkentse Kína fölényes előnyét a tiszta energiával kapcsolatos technológiák terén, támogatásokat nyújtva a helyi gyártóknak és vámokat emelve a kínai importra egy feltűnően protekcionista fordulattal.
Elolvasom
 
 
Termelje az áramot is a nappal!

Az agrárszektornak ma három dologra lenne leginkább szüksége az eredményes működéséhez: elegendő rendelkezésre álló tőkére a versenyképesség növeléséhez; kiszámíthatóságra és energiabiztonságra a jövőre nézve; illetve megbízható partnerkapcsolatokra a stressz- és kockázatmentes napi munkához.
 
 
Ingyen áram dél és 15 óra között

A napenergia-termelés az elmúlt időszakban hatalmas növekedésnek indult, elsősorban a magasabb energiaárak miatt. 2022-ben 245 GW új napelemet telepítettek világszerte. Tavaly az új létesítmények termelőkapacitása 424 GW-ra nőtt, és 2024-ben a telepítések várhatóan meghaladják az 520 GW-ot.
 
 
Fontos egyeztetésbe kezdett a kormány a Nemzeti Energia- és Klímaterv kapcsán

Elindult a társadalmi egyeztetés a felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) stratégiai környezeti vizsgálatáról (SKV), amelynek 177 oldalas anyagához bárki hozzászólhat szeptember 22-ig – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium.
 
 
Nem fogja elhinni, hol építik a világ legnagyobb napelemparkját

Ausztrália északi részén fogják létesíteni az eddigi legnagyobb kiterjedésű napelemfarmot, a jövőben itt termelt energia jelentős részét Szingapúrba exportálják.
Elolvasom
 
 
25 százalékra csökkent a fosszilis energia a magyar áramtermelésben

Az idei év első felében az időjárásfüggő megújulók már megelőzték a fosszilis energiát a hazai áramterelésen belül, derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által publikált adatokból. De helycsere történt az egyes energiaforrások rangsorában is, miután a napenergia letaszította a földgázt a dobogó második fokáról. A következőkben a MEKH jelentése alapján megnézzük, hogyan alakultak a magyar villamosenergia-termelés legfontosabb számai 2024 első félévében.
 
  
  NEMZETKÖZI
 
 
Ultra-thin solar 'coating' can turn phone cases and EVs into mini power generators

Cheap and flexible perovskite solar cells could revolutionize solar power, making it easier than ever to power the world with sunlight.
 
 
Does Solar Energy Make Us Vulnerable?

Here’s a hypothetical situation. You decide to build your own steam generator plant and connect it to the electric grid. No matter where you live, you’d probably have to meet a ton of requirements from whoever controls your electric power, almost surely backed by your government. Yet, according to a recent post by [Bert], a version of this is going on in Europe and, probably, in many more places: unregulated solar power inverters driving the grid.
 
Solar Panel Recycling Market Forecasts 2024-2029: Recyclable Monetary Value, Ease of Raw Material Recyclability, and Government Policies to Propel Growth

The solar panel recycling market is expected to grow at a CAGR of 26.67%, reaching a market size of US$788.749 million in 2029 from US$241.883 million in 2024.