2023. szeptember 04.

MANAP hírlevél, 35. hét

Nyugtató közleményt adott ki a napelemeseknek az Energiaügyi Minisztérium

Miután hétfőn kiküldött egy rövid nyugtató sajtóválaszt az Energiaügyi Minisztérium Kommunikációs Főosztálya a napelemeseknek, amelyet itt írtunk meg, kedden egy bővebb közleményt is kiadott a tárca, amely szintén nyugtató célzatú és azt üzeni, hogy meg fognak térülni azok a napelemes beruházások is, amelyeket már vagy megcsináltak, vagy év végéig befejezik. Így tehát olyan mértékben változnak majd az elszámolási paraméterek, amelyek a megtérülési szempontokat figyelembe veszik. Egyúttal azt is hangsúlyozzák, hogy uniós rendelet miatt kell 2024-től bevezetni a bruttó elszámolást az újonnan telepített napelemek esetén, ami régóta közismert tény, de arról nem szól a közlemény, hogy 2024-től miért tervezi évesről havi szaldóra megváltoztatni az elszámolást a már meglévő...
Elolvasom

 
  MANAP A MÉDIÁBAN 
 
 
Reménykedhetnek a napelemesek a friss minisztériumi válasz után, de hosszabb távon borús a kép

Az Energiaügyi Minisztérium újabb megnyilvánulásai felcsillantották a reményt, hogy Lantos Csaba bruttó elszámolásról és havi szaldóról szóló napelemes bejelentése még árnyalódhat. A pillanatnyi helyzet szerint viszont elég szűk rétegnek fogja megérni a napelemes beruházás. Ha a kormány a jövőben nem akar lemondani a zöld háztartási villanytermelésről, ki kell találnia egy olyan modellt, amelyben tervezhető marad a megtérülés.

 
  BELFÖLD
 
 
Megtévesztve érzik magukat a napelemesek, legalább 20%-kal romolhat a projektjük megtérülése

„A korábban napelemet beköttető magyar fogyasztók megtévesztve érzik magukat” – ezzel a címmel adott ki közleményt kedden délután a MANAP Iparági Egyesület arra reagálva, hogy a hétvégén a kormány azt jelentette be: a napelemet telepítők mindegyike átkerülne 2024-től az éves helyett a havi szaldó elszámolásba, jócskán rontva így a projektek megtérülését. Szolnoki Ádám, a MANAP elnöke szerint „sok fogyasztó, különösen azok, akik tavaly októberben kérelmezték a csatlakozást, úgy érzik, most megtévesztették őket ezzel a hirtelen változással", hiszen akkor az volt az ígéret, hogy aki 2023 végéig csatlakozik a rendszerhez, még az akkor ismert éves szaldó rendszer szerint számolhat el, így tehát ennek ismeretében tervezte meg a beruházását, de ehhez képest most legalább 20%-kal romolhat a beruházás megtérülése.

 
KSH: az energiaipar dobta meg jelentősen a termelői árakat

2023 júliusában az ipari termelői árak átlagosan 1,3 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 19,5 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 7,6 százalékkal mérséklődtek.
 
 
Térképből bevétel: a Google-nak fizethetnek a napelemes cégek

A Google azt tervezi, hogy új térkép-adatbázisokat értékesít majd olyan vállalatoknak, amelyek kifejezetten a megújuló energiával kapcsolatos termékek fejlesztésével és telepítésével foglalkoznak. A cég reményei szerint már az első esztendőben akár 100 millió dolláros bevételt tud majd elérni.
 
 
A napelemesek akkumulátorként használják a hálózatot?

A hazai napelemes kiserőművek kapcsán bejelentett legfrissebb változások nem csak az újságírók, de az olvasók kezei alatt is koptatták a billentyűzeteket az elmúlt napokban – oldalunk és cikkeink Facebook megosztása is rekord mennyiségű komment érkezett. Természetesen sokféle vélemény van, és senkitől nem szeretnénk elvenni a maga igazságát, de a megszólalások között rendre feltűnik egy régi érv, amely nem biztos, hogy minden tekintetben kibontja az igazság minden részletét.
 
 
Kimondták, hogy miért törli el igazából az éves szaldót a kormány a napelemeknél

Az uniós szabályok egyáltalán nem írják elő azt, hogy 2024-től el kell törölni az éves szaldót és már csak havi szaldót lehet működtetni a már megvalósult napelemes beruházásoknál, így „ennek a bevezetése mindenképpen etikátlan lenne, mert több, mint 200 ezer háztartást sikerül hátrányos helyzetbe hozni, aminek sajnos nem lehet más az eredménye, mint a költségvetési hiánynak a csökkentése”, hiszen „a rezsicsökkentésnek óriási a költsége” – jelentette ki az ATV kedd esti műsorában Kiss Ernő. A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke finomította tegnapi üzenetét, miszerint ezzel a változással az elmúlt évekbeli napelemes beruházások „nem fognak megtérülni”, mert ma már azt hangsúlyozta, hogy „a megtérülés jelentős mértékben ki fog tolódni”. Közben az Energiaügyi Minisztérium fontos nyugtató mondatokat küldött egy sajtóválaszban.
 
 
„Nem adom 5 forintért az áramot, nem azért tettem bele milliókat, hogy hozzájáruljak egy újabb jachthoz”

Felhördültek a napelem-tulajdonosok, az állami MFB hitelével az áramszámla lenullázásába beleugró és a teljes beruházást saját erőből vállalókat egyaránt mellbe vágta a miniszteri bejelentés az éves szaldó elszámolás megszűnéséről. Egyelőre nem közölték, hogy a havi szaldós, illetve az új belépők számára bejelentett bruttó elszámolásban mennyi lesz az áram eladási, illetve vételára, de az érintettek biztosak abban, hogy az állam jól, ők viszont rosszul járnak az új rendszerben.

 
Megtalálta a választ az Energiaügyi Minisztérium a napelemek körüli zúgolódásra: "Brüsszel„

Brüsszel várja el a napelemes bruttó elszámolás bevezetését. A brüsszeli rendelkezések a jövő évtől kötelezik a tagállamokat a bruttó elszámolás bevezetésére. A brüsszeli irányelvnek megfelelő hazai szabályozási tervek finomhangolása folyamatban van, a témában további egyeztetések várhatók” – így kezdte keddi közleményét az Energiaügyi Minisztérium, amelyet azután adtak ki, hogy a napelemet telepítő lakosság, a napelemes szakma és a Napelem Szövetség is egy emberként hördült fel Lantos Csaba energiaügyi miniszter Tranzit Fesztiválon felvett kedélyes, a napelemeseket érintő változásokat bejelentő videójára.
  
 
  NEMZETKÖZI
 
 
Why putting solar panels beside highways is a no-brainer

California could generate enough electricity to power 270,000 homes by putting solar panels in the empty land next to highway interchanges in just 3 Southern California counties, according to a new report released today by Environment California and The Ray.
 
Large-scale solar LCOE fell 3% to $0.049/kWh in 2022, says IRENA

The International Renewable Energy Agency (IRENA) says that PV, onshore wind, concentrated solar power (CSP), bioenergy, and geothermal energy experienced substantial reductions in their levelized cost of electricity (LCOE) in 2022.
 
Fraunhofer ISE helping Holosolis to build Europe’s largest solar factory

Fraunhofer ISE is helping Holosolis to build Europe’s largest PV factory – a 5 GW solar plant in France – by 2025. The German research institute is providing support in technology selection and factory planning.