2024. augusztus 22.

MANAP hírlevél, 34. hét

 

 
Szomorú hír a klímabarátoknak, minden erőlködés ellenére új rekordot ért el a fosszilis tüzelőanyag-fogyasztás
 
A fosszilis tüzelőanyag-fogyasztás 2023-ban új rekordmagasságokat ért el, ami a megújuló energiatermelés globális fellendülése ellenére a megnövekedett kínai szén- és olajhasználat eredménye.
 
 
  BELFÖLD
 
 
A szakértő elárulta mi várható a napelemes piacon

Konszolidációs időszakon megy keresztül a háztartási-napelemek telepítési piaca Németországban – írja a PV Magazine. Frank Niendorf, a JinkoSolar kínai fotovoltaikus gyártó európai ügyvezetője szerint ez a megrendülés hatással lesz a napenergia-iparra, és még a kínai gyártókat is befolyásolhatja

 
Új anyagot fejlesztettek ki tudósok, amely napfény és víz segítségével állít elő tiszta energiát

Az Oregoni Állami Egyetem (OSU) kutatói által létrehozott fotokatalizátor lehetővé teszi a hidrogén nagy sebességű és nagy hatékonyságú előállítását.

 
Nukleáris akkumulátort fejlesztenek, akár 50 évet is bírhat töltés nélkül

Számos alkalmazásban lenne hasznos egy olyan akkumulátor, amit gyakorlatilag sosem kell cserélni. Két, amerikai központú cég most épp ezen dolgozik, méghozzá nukleáris energia felhasználásával.

 
Elképesztő teljesítmény: Norvégiában a világ legnagyobb tetőre szerelt függőleges napelem-rendszerét telepítették

A oslói Ullevaal Stadionra telepítették a világ legnagyobb függőleges panelekkel ellátott tetőre szerelt napelemes rendszerét. A nemzeti labdarúgó-stadionban található rendszer csúcsteljesítménye 248 kilowatt (kW), de más napelemes telepítésekkel ellentétben, amelyek hónapokig tartanak, ez a rendszer néhány nap alatt készült el.

 
Az Ajax focicsapatának stadionja fenntartható energiával üzemel

A Johan Cruijff ArenA, amely az Ajax futballklub otthona Amszterdamban, nemrégiben egy teljes futballmérkőzést kizárólag fenntartható energiával, azaz szél- és napenergiával bonyolított le. Ez az első alkalom a világon, hogy egy ilyen nagy stadion teljes egészében megújuló energiával működtetett egy sporteseményt, ami jelentős lépés a fenntarthatóság irányába.

 
Újabb napelemes rendszerek kaphatnak zöld lámpát ezzel a fejlesztéssel

Új akkumulátoros energiatárolót épít Soroksáron az E.ON, a létesítmény újabb napelemes rendszerek csatlakoztatására ad lehetőséget és az ellátásbiztonságot is növeli - tájékoztatta a vállalat hétfőn az MTI-t.

 
Akkora energia halmozódhat fel Soroksáron, amivel az egész Földet meg lehetne kerülni

Az E-ON által telepítendő akkumulátoros energiatároló mintegy 350 lakossági napelemes rendszer által megtermelt energiát lesz képes eltárolni.
 
 
  NEMZETKÖZI

 
Global solar module prices fall amid weak demand

In a new weekly update for pv magazine, OPIS, a Dow Jones company, provides a quick look at the main price trends in the global PV industry.

 
Solar-powered boats are silently sailing through Ecuador’s Amazon rainforest

In a secluded part of Ecuador’s Amazon rainforest, river transport is far more common than road travel. Here, boats glide along the Wichimi River, a wide channel that snakes through the dense foliage, and powering the silent vessels is the Ecuadorian sunshine.

 
Netherlands posts more negative energy prices

The Netherlands has recorded more hours of negative energy prices between Jan. 1 and Aug. 17 than it did in all of 2023. Dutch research firm Stratergy has noted a clear correlation between expected solar and wind energy and negative hourly prices in the day-ahead market.