2023. augusztus 28.

MANAP hírlevél, 34. hét

 
 
 
200 ezer napelemest tartanak bizonytalanságban

Hamarosan megint lehet napelemeket telepíteni, de senki sem tudja, érdemes-e. A megtérülési számításokhoz még mindig hiányoznak a részletek.
 
 
 
  BELFÖLD
 
Rosszabbul fogunk élni, ha lecseréljük az olajat, a gázt és a szenet?

Ha megvizsgáljuk az emberiség történetét, hamar kiderül, hogy a világ egy főre jutó GDP-je alapvetően az elmúlt 300 évben nőtt hatalmasat. Ahogy az alábbi táblázatban látszik, az időszámításunk kezdete és 1700 között a világ egy főre jutó GDP-növekedése szinte elenyésző volt, az évi 0,01 százalékos átlagos bővülés lényegében stagnálást jelentett.
 
200 ezer napelemest hintáztatnak hónapok óta, most az éves elszámolás megszüntetése miatt főhet a fejük

Lassan megint lehet napelemeket telepíteni, de senki sem tudja, érdemes-e. A megtérülési számításokhoz hiányoznak a részletek, csak annyit tudni, hogy most faragja azokat egy munkacsoport az Energiaügyi Minisztériumban. A tárca arra sem válaszol,  az éves szaldó elszámolás megszűnése milyen körre vonatkozik.
 
Hogyan csökkenthetjük az energia árát, és tehetünk napelemet a társasház tetejére Budapesten?

Milyen eszközökkel csökkenthetjük az általunk felhasznált energia árát, hogyan növelhetjük az energiabiztonságunkat? Hogyan deríthetjük ki, hogy tehetünk-e napelemet a budapesti társasházunk tetejére? A Kisbolygó podcast nyolcadik adásában Nagy Réka az energiaközösségekről és a napelemekben rejlő lehetőségekről beszélget két vendégével: Ámon Adával, a Főpolgármesteri Hivatal klíma- és energiaügyi főosztályának vezetőjével, és Szalkai-Lőrincz Ágnessel, a Magyar Természetvédők Szövetsége közösségi energiaprojektjének munkatársával.​
 
Rendkívüli helyzet alakult ki az áramáraknál: van, ahol hétvégén már a termelők fizetnek

Olykor szélsőséges árak alakulnak ki az árampiacokon a jelenleg dübörgő energia-átmenetben: időszakosan már az is előfordul, hogy a termelők fizetnek csak azért, hogy vegyék át tőlük a villamos energiát. 
 
Őszre elkészül az új napelemes elszámolás

2024. január 1-től megszűnik a háztartási méretű kiserőművek, vagyis elsősorban a tetőre szerelt naperőművek éves szaldós elszámolása. Éppen ezért jó lenne lassan tudni, hogy akkor mégis milyen sors vár a napelemesekre. A Világgazdaságnak az Energiaügyi Minisztérium most megígérte, hogy őszre elkészül a szabályozás.
 
Szűk keresztmetszetek: Az EU-ban ugyanannyi napelem van felhalmozva, mint amennyit telepítettek

A Rystad Energy Freedom from Fossil Fuels című jelentése szerint az Európai Unióban 40 gigawatt (GW) napelemet tárolnak raktárakban, ami megegyezik a 27 országból álló blokkban 2022-ben telepített mennyiséggel – írja az Euronews.
Ha ezeket a paneleket telepítenék, 7 milliárd köbméter fosszilis gázt tudnának helyettesíteni, ami az év végére 15 milliárd köbméterre nőne, mivel a Rystad Energy előrejelzése szerint a tárolt panelek száma 100 GW-ra nőne.
 
Néha már a napelemes termelők fizetnek, hogy átvegyék tőlük a villamos energiát
A magyar árampiacokon egyre gyakrabban alakulhatnak ki negatív árak - figyelmeztetnek a szakemberek, akik szerint a jelenleg dübörgő energia-átmenetben olykor szélsőséges árak alakulnak ki az árampiacokon. 2023-ban már 16 napon alakult ki negatív áramár Magyarországon.
 
Elolvasom
 
Az energiaátállás felgyorsításának makrogazdasági hatásai – ZöldÁram cikksorozat 5.

A megújuló áramtermelési kapacitások bővítésével Magyarország energiaszuverenitása és versenyképessége növelhető, valamint a vállalati és lakossági rezsiköltségek, ezáltal az inflációs kockázatok csökkenthetők. Az MNB és a BME Zéró Karbon Központ által kidolgozott GreenPower akciótervvel a hatályos energiastratégiában 2040-re kitűzött 12 GW zöld villamosenergia-termelési kapacitáscél elérése már 2028-ban teljesülhet.
 
 
 
  NEMZETKÖZI
 
40GW of solar panels gathering dust in European warehouses

If these stored solar panels were deployed, they would displace seven billion cubic metres of fossil gas, according to research from Beyond Fossil Fuels.
 
Solar module prices continue to fall

For the fifth month in a row, module prices fell further by around 6% on average. The ongoing decline in prices has led to an overall average reduction of 25% across all module technologies since the start of the year.
 
Global solar investment broke record to reach US$239 billion in H1 2023

Global investment in solar in the first half of 2023 increased by 43% year-on-year (YoY) to reach US$239 billion, but renewable energy investment was still far below the required amount to reach the net zero goal by 2050.