2024. augusztus 12.

MANAP hírlevél, 33. hét

 
 
Ezt még megúsztuk: a brutális meleg miatt veszélyben volt a magyar áramellátás
 
Már áramellátási zavarokkal is fenyegethetett a magyar villamosenergia-rendszer egyenetlen és szélsőséges terhelése a kánikula napjaiban, részben emiatt mindkét irányba erősen kilengtek az árak. A Világgazdaságnak a napenergiával, az áramimporttal, a hőség okozta kihívásokkal kapcsolatban feltett kérdéseire az Energiaügyi Minisztérium részben megnyugtató válaszokat adott.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD
 
 
Napenergia Plusz Programban már a megemelt keretösszegből kapnak támogatást a sikeresen pályázó családok

Az Energiaügyi Minisztérium a múlt hónapban 30 milliárd forinttal emelte meg a népszerű program keretösszegét. A legújabb támogatói döntésekkel az odaítélt forrásmennyiség felülmúlta az eredetileg 75,8 milliárd forintos keretet. A kormány mostanáig így több mint 19 ezer családtól vállalta át költségeik kétharmadát, összesen mintegy 79 milliárd forint értékben. A Napenergia Plusz Program a keretemelés jóvoltából a korábban kalkulált 15 ezerrel szemben akár több mint 25 ezer háztartás áramszámláit csökkentheti - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) kedden az MTI-vel. 
Elolvasom
 
 
Túllépte a kormány a napenergiás pályázat eredeti keretét, már 19 ezer háztartást támogattak

A legfrissebb támogatói döntések nyomán immár 79 milliárd forintnyi támogatás kifizetését vállalta a Napenergia Plusz Programban, azaz többet, mint az eredetileg 75,8 milliárdra tervezett keretösszeg, és így az eredetileg tervezett 15 ezer helyett immár 19 ezer háztartás fejlesztéseit hagyták jóvá – közölte a friss összesítést kedden reggel az Energiaügyi Minisztérium.
Elolvasom

 
Rekordot döntött az uniós szél- és napenergia

Egy friss jelentés alapján a szél- és napenergia első alkalommal előzte meg az uniós áramtermelésben a fosszilis energiahordozókat– írja a The Independent. Az Ember energiaipari agytröszt szerint 2024 első hat hónapjában az Európai Unió villamosenergia-termelésének 30 százalékát a szélturbinák és a napelemek adták, a fosszilis hordozók aránya pedig 27 százalékra csökkent.
Elolvasom

 
Ultraolcsó energia minden háztartásnak: egy másfajta tarifa mindent megváltoztatna? 

Az emelkedő blokkdíjak és a nemzeti energiagarancia-rendszerek Európában szinte ismeretlenek. Másutt viszont virágoznak.
Elolvasom
 
 
Az öböl menti monarchiák felkészülnek az olaj utáni világra 

Miután a Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint 2030 körül tetőzni fog a világ kőolajfogyasztása, a nagy olajállamok, mint az Egyesült Arab Emírségek vagy Szaúd-Arábia, más iparágakban keresgélik a virágzás jövőbeli zálogát. Úgy tűnik, a technológiai forradalom és a pénzügyi szektor lehetőségei felé fordulnának.
Elolvasom

 
A pokoli időjárás miatt elszabadultak a villamosenergia-árak, megszólalt az MVM-vezér

Idén nyáron a hőhullám közepén az esti órákban nagyon magas áramárak voltak, azonban a régióban rendre felbukkantak a negatív tőzsdei jegyzések is. Az MVM vezérigazgatójával külön kielemeztük a kánikula alatt megfigyelhető magyar villamosenergia-piacot, de Mátrai Károly arra is kitért, hogy mindent megtesz a cégcsoport annak érdekében, hogy elkerüljék az áramszüneteket. Kihívásokkal terhelt az energiaszektor, és most az árampiac sem bújhat el.
Elolvasom
 
 
Miért nem lépett be az USA az akkumulátorforradalomba? 

Az energiatárolóknál néhány évvel ezelőtt hiányzott a szükséges teljesítménysűrűség, a technológia viszont ugrásszerűen fejlődött az elmúlt években. Tény, hogy ezen a területen az Egyesült Államok lemaradt. Jobban mondva az amerikai kormány nem látta előre a terület fontosságát, így későn lépett be az akkumulátorforradalomba. 
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI
 
 
New method to calculate levelized cost of hydrogen

Scientists in Australia have incorporated overload capacity and power-dependent efficiency of the electrolyser in a novel techno-economic model to calculate the levelized cost of hydrogen. The proposed methodology was applied to ascertain the impact of internalizing environmental costs on the cost-competitiveness of green hydrogen compared to grey hydrogen.
Read more
 
 
WoodMac: 536GW of solar PV inverters shipped globally in 2023

Shipments of solar PV inverters grew 56% year-on-year between 2022 to 2023 to reach 536GW, according to research and consulting firm Wood Mackenzie.
Read more

 
Electricity prices increase in most European markets

Spanish consultancy AleaSoft attributes the increase in electricity prices across most European markets last week to rising gas and CO2 prices. Meanwhile, France broke its record for daily photovoltaic production.
Read more